Dag van de scheiding

post afbeelding

Eerst een paar feiten

  • Ongeveer een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Daarbij niet meegeteld zijn stellen die langdurig samenwonen en uit elkaar gaan.
  • Steeds vaker blijken jonge kinderen betrokken te zijn bij een scheiding.
  • De meest genoemde reden om te scheiden zijn relationele problemen, zoals het vreemdgaan van een van de partners.

Als je gaat scheiden, komt er veel op je af. Er moeten veel dingen geregeld worden: moet het huis verkocht worden, wie krijgt welke spullen, moet er alimentatie betaald worden en wat gaat er met de kinderen gebeuren?

Naast alle praktische zaken, zitten er natuurlijk ook psychologische kanten aan een echtscheiding. ‘Scheiden doet lijden’ is niet voor niks een bekend gezegde, met een kern van waarheid. Niet iedereen zal een scheiding als een lijdensweg ervaren, maar feit is dat een scheiding een ingrijpende gebeurtenis is die vaak wat aanpassing vergt.

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die moeite hebben hun scheiding te verwerken. De dingen die zoal ter sprake komen zijn:

Traumatische ervaringen

Soms is een scheiding zo traumatisch dat iemand er kenmerken van een Post Traumatische Stress Stoornis aan overhoudt. Iemand heeft bijvoorbeeld aanhoudend last van nachtmerries en kan zich niet meer concentreren. Hoewel dit niet heel vaak voorkomt, is het wel belangrijk deze klachten serieus te nemen en niet af te doen met ‘laat er maar wat tijd overheen gaan’. Met bijvoorbeeld EMDR, een methode die heel effectief werkt bij traumatische ervaringen, kan iemand snel van de klachten afkomen.

Vaker voorkomende klachten zijn:

Omgang met ex-partner

Hoewel je na de hele scheidingsprocedure misschien het liefst je ex-man of vrouw een tijdje niet meer wilt zien, als er kinderen in het spel zijn, heb je geen keus. Je zult afspraken moeten maken over de kinderen, dingen moeten afstemmen met elkaar en in noodsituaties zoals bijvoorbeeld ziekte, de gemaakte plannen samen kunnen wijzigen. Voor veel mensen is dat lastig. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat binnen de relatie de communicatie misschien al niet optimaal verliep. Er bestaat een grote kans dat de communicatie verkleurd is. Dit kan zijn door het verleden, boosheid, wrok en verdriet. Wanneer je hier tegenaan loopt, kan het verstandig zijn om samen met een therapeut eens goed te kijken naar de dingen die er telkens mislopen. Hoe kun je leren beter communiceren en voorkomen dat je steeds weer in dezelfde valkuilen stapt?

Blijven piekeren over de voorbije relatie

Ook dit is iets waar veel mensen na een verbroken relatie of huwelijk mee blijven worstelen. Waar is het misgegaan? Wat had ik anders kunnen doen? Veel mensen denken ook niet verder te kunnen zonder antwoorden van hun ex partner op vragen die door hun hoofd blijven malen. Hierbij stel je je echter heel afhankelijk van je ex partner op. Als de verwachte antwoorden uitblijven, blijf je in het piekercirkeltje ronddraaien en kom je niet verder. Maar hoe kan het dan wel? Het is belangrijk om na een scheiding voor jezelf een min of meer voor jou logisch verhaal te hebben over wat er gebeurd is. Dat verhaal hoeft niet overeen te komen met dat van je ex. Iedereen beleeft de dingen namelijk anders. Als je voor jezelf een ‘plaatje’ hebt, kun je nog steeds boos of verdrietig zijn, maar je blijft er niet meer in hangen, je kunt verder met je verwerkingsproces.

De nieuwe partner van je ex

Ook dit kan een heet hangijzer zijn. Vooral als een ander de oorzaak van de scheiding is geweest kan de nieuwe partner van je ex iemand zijn die voor veel kopzorgen zorgt. Soms kan het helpen hem of haar te ontmoeten, zeker als er kinderen in het spel zijn. Soms is het zelfs goed om samen met je ex, zijn of haar nieuwe partner en eventueel je eigen nieuwe partner eens bij elkaar te komen en dingen te bespreken.

Zelf een nieuwe relatie aangaan

Kort na een scheiding roepen mensen weleens dat ze nooit meer een nieuwe relatie willen. Maar meestal komt na een tijdje de behoefte om een relatie te hebben weer terug. Daarbij kunnen een hoop angstige gedachten meespelen: zal deze persoon mij ook weer verlaten? Hoe kan ik valkuilen uit mijn vorige relatie omzeilen? Hoe weet ik of ik iemand kan vertrouwen?

Laat oude emoties los, ga eens praten

Verdriet, rouw en boosheid na een scheiding zijn hele normale emoties. Wanneer je merkt dat je blijft piekeren, het gevoel hebt dat je niet verder komt, je je leven als een grote chaos ervaart of last hebt van bovengenoemde thema’s, kan het verstandig zijn om een therapeut te raadplegen. Iemand die objectief met je meekijkt en je helpt om weer een balans te vinden.

Een GZ-psycholoog helpt mensen met lichte tot matige problemen. Vaak zijn enkele gesprekken voldoende om weer zelf verder te kunnen. Behandelingen worden altijd grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht