Hevig en vaak bloeden? Endometriose: zo kun je het herkennen

post afbeelding

Endometriose herkennen is niet altijd eenvoudig. Bij mij duurde het een slordige twaalf jaar, vier huisartsen en drie gynaecologen voor mijn endometriose serieus genomen werd. Dat ik op mijn achttiende verging van de menstruatiepijn vond Meneer de Huisarts ‘vrij normaal’.

Ik schaamde mij

Over mijn hevige bloedingen sprak ik maar niet meer. Als iemand mij vroeg of ik een maandverband of tampon bij me had, zei ik liever ‘nee’ dan dat ik mijn OB super tampon en dito maandverband liet zien. Daar werd altijd zo gek op gereageerd: “Jeetje! Zo groot! Nee, dat heb ik écht niet nodig!”. Ik schaamde me ervoor. Ik had namelijk beide tegelijk (!) nodig en was na een uur alsnog doorgelekt. En dus sprak ik er niet over.

Van alles laten wijsmaken

En toen ik aan de pil/Nuvaring/spiraal ging, werd me verteld dat het regelmatige bloeden er nu eenmaal bij hoorde. ‘Doorbraakbloedingen’. Pas toen bleek dat ik élke 5 dagen bloedde, en dat er eigenlijk vaak geen dag voorbij ging waarin ik niét bloedde, in plaats van eens in de vier weken, werd ik iets serieuzer genomen. Endometriose wordt dus niet altijd meteen herkend. En je moet er bovenop zitten om serieus genomen te worden. Ik liet me de eerste jaren van alles wijs maken. Want de Heren Artsen zullen het wel weten.

Handige checklist

Inmiddels weet ik dat endometriose pas écht te zien is na een kijkoperatie (laparascopie). Maar er zijn wel (lichamelijke) tekenen aan de wand. Een kleine checklist:

hevig bloeden tijdens menstruatie
heftige menstruatiepijn
moeite met zwanger worden of zelfs totale onvruchtbaarheid
pijn bij het vrijen
vaak ‘doorbraakbloedingen’
bloed bij het vrijen
darm/blaasproblemen
vermoeidheid
rugpijn
gezwollen buik
depressieve gevoelens
pijn bij de eisprong
pijn in de benen
slapeloosheid

Herken je symptomen?

Laat je dan checken door een gynaecoloog. Huisartsen herkennen niet altijd de ernst van deze ziekte. Ik spreek hierin uit eigen ervaring. Inmiddels heb ik een huisarts die mij uiterst serieus neemt, maar de vier eerdere huisarts zeker niet.

Kinderwens en endometriose

Zeker als je een kinderwens hebt, nu of op langere termijn, is het van groot belang dat endometriose vastgesteld wordt. Endometriose is namelijk een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen boven de 25 jaar. Bij 40% van alle vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is endometriose de oorzaak.

‘Kinderwens? Endometriose veelvoorkomende oorzaak onvruchtbaarheid’

Maar ook als een kinderwens niet speelt, is het van belang dat het wordt vastgesteld. Endometriose geeft bijvoorbeeld een verhoogde kans op eierstokkanker. Daarnaast kan je zoveel pijn hebben dat je niet in staat bent om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren en kan het een groot effect hebben op jouw relatie.

Absoluut veel redenen dus om je goed te laten checken als je twijfels hebt. En als jouw huisarts niet wil meewerken, dan stap je over. Of bel meteen een gynaecoloog. Endometriose is een serieuze ziekte.

Lees ook eens mijn andere blog over endometriose: een mooie naam oor een rottige ziekte

Bron: Endometriose.nl


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Gratis eBook: Diagnose HELLP syndroom

Door Redactie GezondTotaal

Keizersnee: operatie of bevalling?

Door Anne Tel

Opmerkelijk onderzoek: seks in een smalle buis

Door Mirjam Scholten

Endometriose. Een mooie naam voor een rottige ziekte

Door Marlies Postma - Sienot

Reageer op dit bericht