Rood vlees. De meningen zijn verdeeld

post afbeelding

Over de lichamelijke gevolgen van rood vlees zijn de meningen nogal verdeeld. Zo zou het bij overmatige inname het risico op darmkanker kunnen verhogen. Aan de andere kant geven voedingsdeskundigen aan dat het voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en zink bevat, die essentieel zijn voor je lichaam.

Wat verstaan we onder rood vlees?

Onder de noemer ‘rood vlees’ vallen de bekende producten zoals biefstuk of rosbief. Echter rekenen we al het spiervlees van dieren tot rood vlees dus ook alle vleeswaren hiervan. Vlees van gevogelte, zoals drumsticks, vallen niet onder rood vlees.

Verzadigde vetten en voedingsstoffen

Een ‘gevaarlijke’ eigenschap van rood vlees is dat de meeste soorten veel verzadigde vetten bevatten. Deze vetten zorgen voor een verhoogd cholesterol. Zorg daarom dus dat je met mate rood vlees eet.
Het eten van rood vlees brengt ook zeker gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo is niet bewerkt rood vlees een bron aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en vitamine B12. Vooral mager rood vlees, zoals tartaar, is een slimme keuze omdat deze ook nog eens weinig verzadigde vetten bevatten.

Advies Voedingscentrum

Om de risico’s te beperken en te kunnen profiteren van de voordelen van rood vlees, raadt het Voedingscentrum aan niet meer dan 300 gram rood vlees per week te eten. In de praktijk betekent dit dat je 3 keer per week een stukje rood vlees, zoals een hamburger, zou kunnen eten.

Te hoog cholesterol door rood vlees?

Eet jij vaak rood vlees en ben je benieuwd of dat invloed heeft op je huidige gezondheid? Bijvoorbeeld hoe het gesteld is met je cholesterolgehalte? Een laboratoriumonderzoek van Prescan kan hier helderheid in brengen. Tevens kan men je bloedsuikerwaarden in kaart brengen. Dit geeft je informatie over of je bijvoorbeeld je dagelijkse voeding zou moeten aanpassen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

5 voedselmythes ontrafeld

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht