Taboes? Praat erover!

post afbeelding

Enige tijd geleden heb ik een voordracht gehouden voor een groep vrouwelijke ondernemers. Het verzoek was iets te vertellen over taboes. dit heeft geleid tot een top 6 van taboes in het bekkengebied. Urineverlies en pijn bij het vrijen bleken de meest bekende. Ook werden urineverlies bij vrijen en misschien nog erger, ontlastingsverlies bij vrijen, genoemd.

Het was een zinvolle, luchtige avond waarbij je hoopt klachten tussen navel en bovenbenen meer bespreekbaar te maken. Dat lukte aardig op die avond.

Niemand ergens last van

Enige tijd later gaf ik acte de présence tijdens een lentefestival. Twee workshops kennismaken met je bekkenbodem, een presentatie over taboes en een stand met folders en dat soort zaken. En daar stond ik dan met al mijn voorbereiding; geen deelnemers voor de workshop en vrouwen die ietwat schichtig langs mijn stand liepen, giechelend dat ze hier geen last van hebben.
Helaas wijzen de statistieken echt anders uit; iedereen kan problemen krijgen in het bekkenbodemgebied, ook als je 30 jaar bent en een dynamisch leven leidt!

Taboe nog volop aanwezig

Na die avond heb ik wel begrepen dat ik er helemaal naast zat; het taboe in het bekkengebied is helemaal niet afgenomen, maar nog volop aanwezig. Als bekkenfysiotherapeut zit je tot in de puntjes van je haren in je vak en ga je heel veel normaal vinden. Echter de omgeving denkt daar wezenlijk anders over.

Niet echt cool

Het is niet hip als onder je designerjurkje een groot verband schuilt om je urine op te vangen, het is niet cool om een anale tampon te moeten dragen om het ontlastingsverlies tegen te gaan. Een beschadigde kringspier als gevolg van een bevalling bijvoorbeeld. Het is niet jong en dynamisch als in je lijf een pessarium schuilt die je verzakking moet ondersteunen. Er niet over praten maakt dat wij de taboes in het bekkenbodemgebied met z’n allen in stand houden.

Verborgen leed

Na deze avond had ik besloten toch maar niet meer deel te nemen aan dit soort festivals, maar al schrijvende heb ik nu net besloten vooral WEL op dit soort festivals een stand in te richten. Niet om reclame te maken voor mijn eigen ‘toko’, nee dames! Ik sta daar om jullie verborgen leed bespreekbaar te maken.

Zoek je zus of vriendin op

Ook jullie hebben verantwoording naar elkaar toe; praat over je klachten met je vriendin, je zussen, goede collega’s. Je zult versteld staan van hun reacties en wellicht herkenning! Samen de grote taboes bespreekbaar maken; dat zijn we aan elkaar verschuldigd!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo hou jij je blaas onder controle

Door Gast Blogger

Pijn bij vrijen: oorzaken en tips

Door Redactie GezondTotaal

Bekkeninstabiliteit? Tips en weetjes

Door Gast Blogger

Pijn als relatie tussen lichaam en geest

Door Ires Libert

Reageer op dit bericht