Tepelproblemen: voorkomen en oplossen

post afbeelding

Een veel gehoorde kreet in de eerste dagen van een borstvoedingsperiode is nog steeds: “Ja, in het begin doet het zeer, maar dat hoort erbij. Daar moet je even doorheen.” Ik schrik toch altijd weer van deze uitspraak.

Hoort pijn erbij?

Een moeder met een pasgeboren baby voedt wel tien keer per dag. Stel dat je die pijn de eerste twee weken ‘normaal’ noemt, dan hebben we het over 10 x 14 = 140 keer pijn. Klinkt dat nog steeds als iets wat je maar gewoon moet aanvaarden?

Wennen aan zuigkracht

Wanneer je voor de eerste keer een baby gaat voeden, is het gevoel van een baby aan de borst natuurlijk helemaal nieuw. Het kan een hele verrassing zijn, de manier waarop je baby met haar kaken de melk uit je borst masseert en de zuigkracht die daarmee gepaard gaat. Dat kan een zekere gevoeligheid geven, maar zodra je die als ‘pijn’ gaat betitelen, is er iets aan de hand dat verbetering vereist.

Techniek: sleutel tot pijnloos voeden

In een borstvoedingsrelatie ben je met z’n tweeën. Dat betekent dat er bij allebei dingen kunnen spelen die het aanleggen beïnvloeden. Als er sprake is van pijn, zit de oorzaak soms bij de moeder en soms bij de baby. De vrijwilligers van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en van La Leche League kunnen samen met je zoeken naar een oorzaak en je tips geven om de aanlegtechniek te verbeteren. Niet altijd is telefonisch of mailcontact voldoende. In zo’n geval heb je een professional nodig die jullie samen ‘in actie’ ziet: de lactatiekundige.

Onverwachte situaties

Wanneer je vroeg in je borstvoedingsperiode zorgt dat het aanleggen goed gaat, kun je samen genieten van het voeden. Op die manier zorg je ook dat je productie voor de lange termijn op peil blijft. Pijn is bij dat alles altijd een alarmsignaal om serieus te nemen. Voed je al 21 maanden met plezier je derde kind en ineens zijn je tepels stuk, zoals onlangs bij een cliënte van mij, dan vraagt dat een deskundige beoordeling.

Boze beesten

Moeder voedde haar derde kind en sinds een paar weken was één van haar tepels helemaal stuk en het voeden zeer pijnlijk. De andere begon ook klachten te geven en spruwbehandeling had niets geholpen. Ik heb haar gevraagd mij foto’s te sturen, zodat ik de toestand van de tepels kon beoordelen. Ik kreeg er buikpijn van; wat een pijn moest deze moeder hebben! Ik had al snel een idee over de oorzaak en liet de foto’s op een intervisielist aan collega’s zien. Die kwamen tot dezelfde conclusie als ik: hier was vrijwel zeker sprake van een lelijke bacterie.

Behandelplan

Omdat tot dan toe alles goed was gegaan, was een aanlegprobleem geen logische verklaring. Het uiterlijk van de tepel paste daar ook niet bij. Ik heb moeder aangeraden een kweek van haar tepel te laten maken om te onderzoeken welke bacterie het was en intussen te gaan smeren met een antibacteriële crème. Dat heeft ze gedaan: een paar dagen later was de huid al aan het genezen. Nog een paar dagen later kwam de uitslag van de kweek: Klebsiella, vooral een darmbacterie, die daar meestal geen ziekte veroorzaakt, maar elders wel flinke klachten kan geven en soms zelfs resistent is tegen antibiotica. Gelukkig reageerde deze moeder goed op de behandeling en knapte ze snel op.

Conclusie: pijn hoort er zeker niet bij!

Borstvoeding is als het goed een genot voor moeder en kind. Is het dat niet en is er sprake van pijn, zoek dan altijd deskundige hulp en begeleiding, zodat je samen weer probleemloos verder kunt!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht