Vrouwen met (meer) zin in seks

categorie afbeelding
post afbeelding

In mijn praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die meer behoefte aan seks hebben dan hun man. Er wordt vaak gedacht dat mannen meer zin hebben in seks dan vrouwen, maar daar is geen bewijs voor. Er zijn wel verschillende signalen die dat doen vermoeden: mannen kunnen snel opgewonden raken, lijken meer met seks bezig te zijn.

Inhaalslag

Ondertussen maken vrouwen duidelijk een inhaalslag door de toenemende openheid die er is gekomen op het gebied van seksualiteit. Ook vrouwen geven steeds vaker aan wanneer ze zin in seks hebben. Alhoewel hier ook sprake is van ‘verschil in behoefte’, speelt er toch een andere dynamiek dan wanneer de man meer zin heeft.

Verwachtingspatroon

Bij deze stellen is het verschil in behoefte vaak al zichtbaar vanaf het begin van de relatie. Vrouwen vinden het soms moeilijk om aan te geven dat ze ontevreden zijn; ze willen hun partner niet kwetsen en hopen dat de frequentie zal toenemen. Dit is hun verwachtingspatroon van mannen over het algemeen: Mannen willen regelmatig seks.

Te lang gewacht

Wanneer zij uiteindelijk wel hun ontevredenheid uiten; is er vaak te lang gewacht waardoor de boodschap door de man als aanvallend wordt ervaren. Voor veel mannen is het vervolgens moeilijk om (weer) initiatief te nemen; zij voelen zich vaak in hun trots aangetast. Mannen geven aan dat ze zich hierdoor ongemakkelijk en onzeker gaan voelen; zij voelen de druk vanuit de vrouw en vinden het niet prettig om ‘opdrachten’ te krijgen. Ze geven aan dat dit hun gevoel van mannelijkheid aantast.

Kans op verschil in behoefte

Vanuit deze situatie is de kans op een vicieuze cirkel groot. De vrouw (te) hoge verwachtingen gecreëerd omdat ze het niet op tijd heeft aangegeven en de man voelt zich ‘klem gezet. Hierdoor kan de zin bij mannen (verder) afnemen en het verschil in behoefte tussen partners toenemen. Er wordt vaak onvoldoende gecommuniceerd over wat de boodschap voor effect heeft en wat de wensen/ideeën zijn om de seksuele relatie een boost te geven. Er kan zelfs verwijdering ontstaan binnen de relatie waardoor ook de intimiteit afneemt.

Zin maken

Indien de situatie omgedraaid zou zijn: een man met meer behoefte, dan is de vrouw vaak wat eerder geneigd om te proberen zin te maken. Vrouwen in een lange relatie kennen het fenomeen ‘zin maken’ beter kennen en hebben minder moeite om zin te maken als de seksuele relatie daardoor verbetert. Hierin speelt wellicht ook mee dat vrouwen geneigd zijn hun man te ‘pleasen’ of vanuit angst dat de man anders de relatie verbreekt.

Wat kun je doen om dit te voorkomen:

  • Zoek een partner waar je seksueel bij past/waar de behoefte aan intimiteit en seksualiteit niet te ver uit elkaar ligt.
  • Bespreek wensen/ behoeftes op tijd en op een positieve manier vanuit de ‘Ik-boodschap’. “Ik zou het fijn vinden als…” in plaats van: “Jij geeft mij nooit…”

Lukt het jullie niet om de vicieuze cirkel te doorbreken? Maak je verwijten in plaats van begrip?
Klop dan aan bij seksuologische hulpverlening.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

categorie afbeelding
categorie afbeelding

De slaapkamer en seks: geen ideale combinatie

Door Redactie GezondTotaal

categorie afbeelding
categorie afbeelding

Lieve Dochter: Kwetsbaar of Weerbaar

Door Maartje Goedhart

categorie afbeelding
categorie afbeelding

Sleur? Fijn seksleven komt niet vanzelf!

Door Maartje Goedhart

categorie afbeelding
categorie afbeelding

Sletvrees

Door Yvonne van Baardwijk

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>