11 weken zwanger. Hoe doe je dat op je werk?

post afbeelding

Nog haast niet voor te stellen maar als alles goed gaat ga ik over 25 weken met zwangerschapsverlof. Vier weken voor de uitgerekende datum. Ik werk in een klein bedrijf (slechts vijf mensen) dus verlof regelen gaat niet vanzelf. We hebben er geen vaste protocollen voor.

Gewicht: 58 kg
Buikomvang: 87 cm

Hoe ga ik het vertellen?

Gelukkig reageerden al mijn collega’s enthousiast toen ik ze het nieuws vertelde. Ik wist niet zo goed hoe, dus heb bij lunch maar gezegd dat ik wat te trakteren had en zette daarbij beschuit en muisjes op tafel. Roze muisjes, dachten ze meteen dat ik een meisje zou krijgen! Ik heb maar uitgelegd dat het nog een beetje vroeg was om dat al te weten.

Zwangerschap en verlof

Hoe werkt dat nu als je met verlof gaat en wie betaalt dat? Allereerst bepaal je of je vier, vijf of zes weken voor de uitgerekende datum met verlof wil. Je verlof duurt in totaal zestien weken, hoeveel je na de bevalling hebt ligt er dus aan hoe lang voor je uitgerekende datum je verlof opneemt (en wanneer je bevalt natuurlijk). Dat laat je aan jouw baas weten. Hij kan vier weken voor het verlof start een zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering krijgt mijn werkgever straks zodat hij mijn loon gewoon door kan betalen. Ook je vakantiedagen en dergelijke bouw je gewoon op tijdens je verlof.

Tijdelijk het werk overnemen

Verlof draait niet alleen om geld, ook om vervanging. Mijn werkzaamheden stoppen natuurlijk niet als ik er niet ben. Hoe we dat gaan oplossen bespreken we nog. In principe kan mijn werkgever de uitkering van het UWV gebruiken om tijdelijk iemand anders aan te nemen. Daarnaast hebben mijn collega’s al geroepen dat zij ook delen kunnen overnemen. Voorlopig vind ik het nog steeds een raar idee om straks zo lang weg te zijn!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Kom maar op met dat verlof!

Door Karin de Zwaan

Reageer op dit bericht