2 tips om je ouders te helpen veilig te blijven wonen

post afbeelding

Hoe wonen jouw ouders? Misschien wel, zoals zoveel senioren in Nederland, in een eengezinswoning met trappen, meerdere slaapkamers en opstapjes overal. Herkenbaar? Dan herken je vast ook de milde angst in je achterhoofd, dat het een keer misgaat. Dat je een telefoontje van de buren krijgt dat een van je ouders is gevallen. Die angst is behoorlijk terecht. Op dit moment overlijden dagelijks 13 senioren aan de gevolgen van een val in huis. Maar, dat is grotendeels te voorkomen en wij laten zien hoe je dat doet!

Stap 1 – actie ondernemen

Waar het vaak mis gaat is dat senioren zelf pas actie ondernemen wanneer er iets aan de hand is. Of wanneer er iets is misgegaan. En dat is jammer, want de kwaliteit van leven gaat vrijwel altijd achter uit na een val, zeggen de specialisten van het AMC. Stap 1 is dus actie ondernemen. Het zijn vaak de kinderen en mantelzorgers die hun ouders daarvan doordringen.

Uiteraard zijn er bezwaren:

  • Het is te duur, dat geld willen we nu niet uitgeven of hebben we nu niet.
  • Het is nog niet nodig.
  • Het gaat echt nog wel.

Het is lastig om mensen die echt niet willen te motiveren toch mee te doen en uiteindelijk moeten mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen. Maar misschien lukt het jou wel om jouw ouders te overtuigen!

Stap 2 – valpreventie in huis toepassen

Verreweg de meeste valpartijen onder senioren gebeuren in en om huis. Om vallen zoveel mogelijk te voorkomen zijn diverse woningaanpassingen mogelijk. Dit is een lijst van handige aanpassingen:

  • Kijk goed naar de looproutes. Zijn die breed genoeg, is er goede verlichting en is de vloer vrij van drempels en vloerkleden die struikelgevaar opleveren? Zijn de paden en deuren breed genoeg om er eventueel ook met rollator doorheen te kunnen?
  • Zorg voor goede verlichting en lichtschakelaars op zithoogte.
  • Verwijder hoge keukenkasten, die alleen bereikt kunnen worden met een krukje. Lage kasten met lades zijn veel handiger. Let op: zet ook geen spullen helemaal onder- en achterin lage kasten waardoor je ouders moeten bukken en reiken om er iets uit te pakken.
  • Laat de natte ruimtes voorzien van antislipvloeren.
  • Douchen in bad? Niet doen. Een bad kan eenvoudig worden vervangen voor een inloopdouche.
  • Een toiletverhoger is een voordelige oplossing voor als wie duizelig is als hij van het toilet opstaat.
  • Een gebruikte traplift is een van de beste middelen om vallen van de trap te voorkomen, terwijl de trap wel gewoon begaanbaar blijft.

Vooral het laatste punt is belangrijk, want een val van de trap komt veel te vaak voor. Tip van ons: Smienk trapliften, daar kan je gebruikte gereviseerde trapliften aanschaffen voor elk model trap. Scheelt vaak de helft van de nieuwprijs!

Tot slot

Omdat er weinig geschikte woningen voor senioren te koop en te huur zijn, en er weinig plekken nog zijn in verzorgingshuizen, is het belangrijker dan ooit om huizen op tijd aan te passen om zo ongelukken te voorkomen. Daarnaast vinden vinden senioren het prettig om langer thuis te wonen in hun vertrouwde omgeving.

We weten dat het een moeilijk proces kan zijn om je ouders van deze noodzaak te doordringen. Maar niemand kan dat beter dan jij. Succes!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht