21 mensen in de laatste fase van hun leven

post afbeelding

Femke las het boek ’Terugkijken; Verhalen over leven’. Een boek met verhalen van 21 mensen, allen in de laatste fase van hun leven. Het boek Terugkijken kiest een ander perspectief dan gebruikelijk, deze mensen kijken vooruit naar hun naderende dood. Femke had zelf 1 van deze 21 personen kunnen zijn. Hoe komt dit boek en de verhalen bij haar over?

Nadat het boek werd bezorgd, heeft het een tijd op tafel gelegen. Een paar keer verplaatst, omdat ik ruimte nodig had en toch steeds weer terug gelegd, zodat ik het niet zou vergeten. Ik heb het wel even kort doorgebladerd en de foto’s bekeken, maar echt lezen durfde ik het nog niet.

Eenentwintig confrontaties

Is het wel een goed idee geweest om dit klusje aan te nemen? Had ik niet beter nee kunnen zeggen, toen mij gevraagd werd iets over dit boek te schrijven? De dood is een zwaar onderwerp en voor iedereen confronterend, maar voor mij misschien wel nog net iets meer. Eenentwintig verhalen van mensen die niet lang meer hebben. Eenentwintig confrontaties met een naderend afscheid.

Bewondering en herkenning

Na een week dwing ik mezelf het boek op te pakken. Ik blader nog een keer en het valt me op dat er veel lege bladzijdes in zitten. Is het nog niet af? Het intrigeert me en ik besluit om toch een begin te maken met lezen. Een prachtig portret van een mooie jonge vrouw. Half zo oud als ik ben. Het raakt me en ik twijfel weer, maar zet toch door. Ik begin te lezen en verwacht een confrontatie, maar het enige wat ik voel is bewondering en herkenning.

Gelegenheid tot nadenken

De lege bladzijde, tussen deze vrouw en de volgende, geeft gelegenheid tot nadenken. Om te laten bezinken wat ik zojuist gelezen heb. Ik blader door en kijk weer in een paar krachtige ogen. Het trekt aan en ik lees ook dit verhaal en voor ik er erg in heb, heb ik al vijf van de eenentwintig verhalen gelezen.

Kleine portretten over wijze levenslessen

Ik had in één keer door kunnen lezen, maar heb dat expres niet gedaan. Deze verhalen verdienen het namelijk om stuk voor stuk gelezen te worden. Want het zijn Kleine portretten over wijze levenslessen en de berusting die het leven kan brengen. Dit boek gaat namelijk helemaal niet over de dood, maar over de belangrijke dingen in het leven. Niet over gemiste kansen, maar over gekregen kansen. Nee, dit boek gaat niet over de dood, dit boek gaat juist over leven!

Mensen zoals jij en ik

Terugkijken is een prachtig boek, waarin tekstschrijfster Cecile Vossen, ontwerper Sybren Kuiper en fotograaf Ringel Goslinga eenentwintig mensen op een bijzondere manier in beeld brengen. Mensen zoals jij en ik. Mensen die dicht bij de dood staan en daardoor juist ook heel dicht bij het leven. Het is een boek vol verhalen, uiteenlopend met toch veel overeenkomsten.

Over de auteur, het boek en meer

Cecile Vossen schrijft voor organisaties die zich inzetten voor betere zorg en welzijn, en maakt daarbij vaak gebruik van persoonlijke verhalen.
Ringel Goslinga is portretfotograaf. Zijn zwart-witfoto’s zijn onder andere bekend van NRC Handelsblad. Hij heeft diverse exposities gehad, zoals in het fotografiemuseum FOAM, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam.
Vormgever Sybren Kuiper werkt onder de naam -SYB-. De afgelopen jaren won hij diverse prijzen, onder andere de Dutch Design Award.

Titel: Terugkijken; Verhalen over leven
Auteur: Cecile Vossen
M.m.v.: Ringel Goslinga en -SYB-
Gebonden, 260 pagina’s | ISBN 978 90 259 0506 4 | Prijs € 29,99
1e uitgave: 27 oktober 2015


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Pijnlijk misverstand over euthanasie

Door Toine van Heesch

Lichter leven – licht is een primaire levensbehoefte

Door Gediz Turan

Geld speelt (nog) geen rol

Door Toine van Heesch

Mentale fitheid in drie stappen (weten, voelen en doen)

Door Wouter Vrooland

Reageer op dit bericht