3 tips hoe je iemand kan helpen met een verslaving

post afbeelding

Wanneer iemand in je omgeving een verslaving heeft is dat natuurlijk heel moeilijk. De stap om naar een afkickkliniek te gaan kan groot zijn, het is dan slim om van tevoren een intakegesprek in te plannen. Ze kunnen dan goed inschatten wat het beste is voor diegene en uiteindelijk kijken hoe het traject eruit moet zien. Wanneer je iemand in je omgeving hebt die een verslaving heeft dan is dat lastig hoe je daarmee om moet gaan. Je dierbare is niet meer de persoon die hij of zij was. Het vertrouwen tussen jullie kan veranderen en daarom hebben wij 3 tips wat je dan het beste kan doen. 

Rustig in gesprek met elkaar

Het kan zijn dat je dierbare eerst in de ontkenningsfase zit. Het heeft geen zin om hier ruzie over te maken. Schelden, verwijten of dreigen komt vaak voor, maar daar kom je nergens mee. Jullie gaan je er dan allebei alleen maar slechter door voelen. Negatieve gevoelens zorgen er juist voor dat de verslaafde zich zelf daar nog meer in verliest. Je moet juist rustig blijven en met elkaar in gesprek gaan. 

Grenzen stellen en concreet zijn

Een verslaafde kan in veel gevallen niet zien dat er iets moet veranderen. Om jouw dierbare toch te kunnen helpen dan is het belangrijk om grenzen te stellen. Het is natuurlijk belangrijk dat deze grenzen duidelijk zijn en hier geen misverstanden over ontstaan. Je moet concreet zijn in de afspraken die jullie maken en bespreek dat met meerdere mensen uit jullie omgeving. Je kan initiatief nemen in een groep, vaak wanneer je dierbare het van meerdere mensen hoort dan komt het pas binnen. 

Streng zijn voor je dierbare

Het kan natuurlijk moeilijk zijn maar wanneer je niet streng bent dan steun je diegene indirect in het verslavingsgedrag. Je beschermt je dierbare tegen alle ellende en geeft ze bijvoorbeeld een onderdak en probeert de problemen op te lossen die te maken hebben met de verslaving. Het kan soms ook goed zijn om even afstand te nemen en bepaalde maatregelen te treffen. Op deze manier bescherm je niet alleen je dierbare maar ook jezelf. Het kan namelijk veel energie kosten om een dierbare te hebben die moet omgaan met een verslaving. 

Changesgzz.nl kan helpen bij een verslaving en uiteindelijk professionele behandeling aanbieden. Zij weten precies wat diegene nodig heeft en geven de juiste hulp.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips om snel te herstellen van de griep

Door Redactie

3 handige tips voor een gezondheidsboost

Door Redactie

Waar wil je op letten als je zorgverzekeraars vergelijkt?

Door Redactie

Enorme tandartsangst? Zo kom je deze angst te boven!

Door Redactie

Reageer op dit bericht