4 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe pannenset

post afbeelding

Ben jij toe aan een nieuwe pannenset? Eigenlijk kopen we slechts af en toe een nieuwe set, omdat een goede keuze nu eenmaal vele jaren meegaat. Kwaliteit vind je bijvoorbeeld in de BK pannenset, een naam die al sinds vele generaties bekend is. Waar moet je nu op letten bij het kopen van een pannenset?

1. Warmtebron

Voor een elektrisch- of gasfornuis is in principe iedere soort pan geschikt. De kwaliteit en de dikte van de bodem heeft veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Bij keramisch koken wordt de warmte via infrarode straling aan de pan overgedragen. Een vlakke bodem is dus van belang. Pannen die op een gasfornuis zijn gebruikt zijn soms wat kromgetrokken en dat werkt minder efficiënt. Een inductie kookplaat werkt met magnetische straling. De bodem van de pan moet ook magnetisch zijn voor een goede verwarming. Het is ook belangrijk om het juiste formaat pannen op de inductie kookplaat te gebruiken voor een efficiënte opwarming.

2. Verschillende soorten pannen

Wat voor soort kok ben jij? Een paar pannen om rijst, aardappels, pasta, etc. te koken behoort eigenlijk tot iedere standaard pannenset. Maar met pannen om te bakken en braden ligt dat anders. Een koekenpan hoort er vrijwel altijd bij. Maar een hapjespan is ook beslist een goede aanvulling. Dat is een soort grote koekenpan met opstaande randen. Hierdoor kan je eenvoudig grotere porties bereiden en meer eenvoudig de inhoud omkeren voor een beter resultaat. Kook jij vaak Aziatische gerechten, denk dan ook eens na over een wok. Deze bakpan is ideaal voor snelle oosterse of andere gezonde gerechten. Pannen kan je ook los kopen, maar een complete BK pannenset is natuurlijk de trots van iedere kok.

3. Het materiaal

Pannen zijn in ons land gemaakt van 3 verschillende materialen: RVS, gietijzer en aluminium. Een pan van RVS is geschikt voor iedere warmtebron. Dit materiaal is erg hard, gaat bijzonder lang mee en is eenvoudig te reinigen. Voor het bakken is er vaak een antiaanbaklaag aangebracht. Een pan van gietijzer heeft wat meer tijd nodig om warm te worden, maar houdt die warmte dan ook een relatief lange periode vast. De pannen zijn zwaarder, iets minder eenvoudig schoon te maken en gaan lang mee. Aluminium is het goedkoopste materiaal. Het geleidt ook uitstekend de warmte maar aluminium is minder hard en slijtvast dan de andere materialen. Let bij het kopen van een dergelijke pan vooral op de dikte. Dat bepaalt bij aluminium de kwaliteit en de levensduur.

4. Het oog wil ook wat

Als je een nieuwe pannenset koopt, wil je uiteraard dat die volledig naar jouw smaak is en past in je keuken. Dat is geen enkel probleem want er zijn pannen in diverse designs en kleuren. Heb jij liever een strak model met glazen deksel in een neutrale kleur of ga je voor hippe en felle kleuren? Het kan allemaal. Ook bij de pannensets letten de ontwerpers tegenwoordig op de trends , dus wat dacht je van een retro of industriële pannenset?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Ontspannen is goed voor de gezondheid

Door Redactie

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

Reageer op dit bericht