4 tips: zo maak jij je kind energiebewust

post afbeelding

Het kan best lastig zijn om zelf bewust met je energiegebruik om te gaan. Hoe ga je dit dan op een juiste en leerzame manier aan je kinderen meegeven? Niet alleen vanwege de energierekening, je wilt ze waarschijnlijk ook iets over een duurzame wereld meegeven.

De volgende praktische tips helpen je vast op weg dit doel te bereiken.

Tip 1: Uitleggen

De eerste stap is het begrip energie uitleggen aan je kinderen. De manier van uitleggen is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Denk voorbeeld aan de volgende onderwerpen:

 • Hoe wordt het opgewerkt
 • Waar komt het vandaan
 • Hoe komt het bij ons in huis
 • Waarom willen we er eigenlijk zo min mogelijk van gebruiken

Vertel dat je moet betalen voor gas en stroom. Daarbij kun je ook vertellen dat je dus geld over houdt als iedereen zijn best doet om energie te besparen. Je houdt geld over om samen leuke dingen te doen, bijvoorbeeld naar het zwembad of een ijsje kopen.

Tip 2: Energiespeurtocht

Wanneer je kinderen hier oud genoeg voor zijn, kun je ze online laten zoeken naar manieren om energie te besparen. Vervolgens lopen jullie samen door het huis om te kijken wat je kunt aanpakken. Denk hierbij aan de volgende eenvoudige besparingstips:

 • Alle deuren goed dicht doen in de winter
 • Neem een waterbesparende douchekop met een douchetimer
 • Doe de verwarming in de slaapkamer uit
 • Maakt gebruik van LED-lampen en doe ze uit als je de kamer uitgaat
 • Hang of leg de thermostaat op een goede plek midden in de kamer. Tip: niet bij een deur die altijd openstaat. Dan slaat hij te vaak aan
 • Zet je apparaten helemaal uit en niet op stand-by
 • Haal de opladers echt uit het stopcontact
 • Kijk of er geen meubels voor radiatoren staan die de warmte tegenhouden

Tip 3: Spreekbeurt over energie

Vind je kind het energie interessant? Dan is het hartstikke leuk om energie als onderwerp voor een spreekbeurt te nemen. Je kunt er veel over vertellen en laten zien. Waar wordt energie opgewekt? Wat is groene energie? Wat doen energieleveranciers? Ze kunnen energiebesparende maatregelen laten zien zoals de waterbesparende douchekop of misschien hebben jullie wel een leuke gadget met een zonnepaneeltje.

Tip 4: Vergelijk samen energieleveranciers

Heb je tieners en wil je ze wat meer bewust maken van de kosten? Bekijk dan samen wat verschillende energieleveranciers aanbieden. Je kunt op een online energievergelijker je jaarverbruik invullen en zien welke energieleveranciers het meest voordelig zijn. Energie vergelijken is op deze manier leuk en leerzaam tegelijk.
Bekijk jaarlijks je energieverbruik en check of alle inspanning helpt om het verbruik te verlagen en dus ook de kosten. Dat kan je bijvoorbeeld als extra zakgeld toezeggen. Sparen en besparen gaan zo hand in hand.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

LED verlichting van invloed op gezondheid?

Door Gast Blogger

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Moe? Verhoog je energieniveau!

Door Corrie Wierda

Mindfulness en stress – gaat dat samen?

Door Mila de Koning

Reageer op dit bericht