5 dingen die jij kunt doen tegen (seksueel) misbruik

post afbeelding

Ken je dat. Er gebeurt iets, je ziet het en je denkt bewust of onbewust bij jezelf ‘iemand zal vast wel al actie hebben ondernemen’ en je gaat door met waar je mee bezig bent. Ivonne gaat dieper in op dit voorbeeld en legt een verband met acties tegen (seksueel) misbruik.

Iedereen ziet het maar niemand doet iets

Toen in New York een meisje bruut verkracht en vermoord werd, in een straat waar veel mensen in een flatgebouw op uit keken, ontdekten psychologen het toeschouwers-syndroom. Het meisje heeft 40 minuten geschreeuwd en gegild, voordat ze vermoord werd. Achteraf bleek bij het buurtonderzoek dat meer dan 30 buren het gegil gehoord hebben. Dat mensen zelfs hebben gekeken… Niemand heeft actie ondernomen. Ieder van die 30 buren heeft aangenomen dat ‘iemand’ wel ‘iets’ zou doen. Doordat niemand iets deed is het meisje dood.

Actiebereidheid is een principiële keuze

Het is 20 mei. Ik loop door de stad en daar staat een prullenbak te smeulen. Vieze rook kringelt uit de prullenbak omhoog. Het is een drukke, zonnige dag, de straten zijn vol mensen. Bijna iedereen loopt aan de rokende prullenbak voorbij, kijkt er naar en doet… niets. De vriendin waar ik mee ben komt in actie: ze loopt bij de speelgoedwinkel binnen en vraagt om een emmer water. Die moet van twee verdiepingen hoger komen en dat duurt even. In de tussentijd is er nog één andere vrouw in actie gekomen en die heeft in de winkel ernaast een emmer water gescoord. Samen maken zij het vuur uit.

Wat het toeschouwers-syndroom doet

Werkelijk honderden mensen zijn doorgelopen, hebben de rook gezien en hebben niets gedaan. Een heldere illustratie van wat het toeschouwers-syndroom syndroom doet. ‘Iemand zal wel iets doen’ is doorgaans een illusie. De meeste mensen kijken weg, een enkeling stelt een daad. Wees die enkeling.

Word geen slachtoffer van het toeschouwers-syndroom

Wat helpt om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van het toeschouwers-syndroom is vooraf een bewuste, principiële keuze maken. De keuze dat jij een kracht bent voor het goede in de wereld. De keuze dat jij bereid bent om het verschil te maken! De keuze dat jij níet weg zult kijken. Niet bij een smeulende prullenbak en niet als er een kind in nood verkeert.

De moed verliezen is geen optie bij seksueel misbruik

Juist omdat kinderen zo kwetsbaar zijn en omdat het probleem zo groot is, is het extra belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om het op te lossen. Ook jij! Want als jij een kind in nood ziet, is het aan jou om er iets mee te doen. Wat je kunt doen?

Vijf dingen die jij kunt doen tegen seksueel misbruik

  1. Leer de signalen en schrijf op wat je ziet. Er zijn goede boeken in de handel waarin je kunt lezen waar je op moet letten. Signaleren is van groot belang, of je nou met kinderen werkt of ze alleen maar tegenkomt op de gallerij van je flat. Als je iets ziet bij een kind wat jou alarmeert, neem dat gevoel serieus. Schrijf zo goed mogelijk op wat je precies ziet.
  2. Bel een hulplijn voor informatie. Op paniek zaaien zit niemand te wachten. Maar een telefoontje naar de hulplijn seksueel misbruik voor wat achtergrondinformatie en om je zorgen te delen kan altijd. Zorgen dat je er niet alleen voor staat is van belang voor jezelf, maar ook omdat twee meer zien dan één.
  3. Praat eens met zo’n kind. Je hoeft geen halve hulpverlener te zijn om eens aan zo’n kind te vragen: ‘Gaat het goed met je?’ Dat hoeft je echt geen hoofdbrekens te kosten. Als je het kind wat beter kent kun je aanbieden: ‘Als je graag eens zou willen praten, wil ik wel luisteren.’ Een open uitnodiging zal misschien niet meteen ertoe leiden dat het kind naar je toekomt, maar wellicht voelt hij/zij zich al wel minder alleen.
  4. Denk niet te snel ‘laat maar zitten’. Hou het kind een beetje in de gaten. Gaat het echt niet goed met hem of haar? Wordt het erger of minder erg? Als je er zelf niet uit komt of iets ernstig is of niet, bel dan eens met het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling of bij vermoedens van seksueel misbruik met de hulplijn seksueel misbruik. Deel je zorgen, vertel wat je precies aan gedrag ziet en laat je adviseren.
  5. Haal er hulp bij als dat nodig is. Als je iets signaleert wat niet in de haak is. Wanneer je overleg hebt gehad met de hulplijn over wat je ziet en het lijkt erop dat er daadwerkelijk iets aan de gang is: schakel de hulpverlening in. Maak een melding bij het AMK of zorg dat er op een andere manier professionele hulp ingeschakeld wordt. Jouw melding kan het verschil maken voor een kwetsbaar kind.

GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Sexting: stuur nooit door!

Door Astrid Kremers

Waarom de definitie van seksueel misbruik ertoe doet

Door Ivonne Meeuwsen

Reageer op dit bericht