Ja, je weet het, de kilootjes moeten er vanaf. Maar helaas lukt het je steeds maar niet om genoeg af te vallen. Natuurlijk val je in de eerste week best wel af, maar daarna gaat het niet zo snel meer. En voordat je het weet schei je ermee uit en kom je weer aan. Wat doe je toch verkeerd? In dit artikel deel ik 5 manieren om je motivatie om af te vallen niet kwijt te raken.
Motivatie om af te vallen, tip 1: Bekijk een foto van jezelf, waarvan je schrikt
Toegegeven, deze motivatie om af te vallen is bijzonder confronterend en misschien zelfs wel pijnlijk. Toch is deze manier bijzonder effectief. Waarom? Vanwege het schokeffect.
Wie wil zichzelf nou terug zien als een niet fit persoon, met flink wat gewicht rond de taille en misschien wel aan de onderkin? Niemand toch?
Wanneer je dan toch een foto ziet van jezelf, waarop juist die dingen zichtbaar zijn waar jij je voor schaamt, of waarvan jij schrikt dan ontstaat de motivatie om af te vallen bijna vanzelf.
De knop moet om
Wij mensen zijn gemaakt om pijnlijke ervaringen te vermijden en juist om comfort te omarmen. Het zou momenteel zomaar zo kunnen zijn dat je momenteel je overgewicht ontkent. Wanneer je voor een spiegel staat houd je bijvoorbeeld je buik in, of je draait in een positie zodat alles er net even wat beter uitziet.
Vervolgens denkt je: “Ach, het gaat eigenlijk best wel”. En zodoende ontstaat er geen urgentie om iets aan je gewicht te doen.
De knop moet dus echt om. En juist dat beeld en juist die gedachte van “Ach, het gaat eigenlijk wel” zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je een foto ziet, waar jij niet voordelig op staat.
Afvallen is dus vooral een mentaal proces
De motivatie om af te vallen ontstaat meestal niet zomaar. Er moet een aanleiding zijn, een trigger. Zo van: “En nu is het genoeg!”
Je moet het dus echt willen. De motivatie om af te vallen moet echt vanuit jezelf komen. Vervolgens kom je in actie.
Motivatie om af te vallen, tip 2: Definieer een doel
Ok, de knop moet dus echt om. Je bent geschrokken en je bent zeer gemotiveerd om af te vallen. Wat doe je nu? Gelijk de sportkleding aan, appels eten en water drinken?
Nee, je blijft nog even hangen op het mentale vlak. Je gaat bepalen hoeveel je wilt afvallen.
Waarom zou je een doel definiëren? Om antwoord op deze vraag te geven vertel ik je de metafoor van een koers-loze kapitein van een schip.
De kapitein ben jij, het lichaam is je schip. Wanneer de kapitein (jij dus) geen koers heeft uitgestippeld (geen doel dus), hoe weet je dan dat de boot in de juiste haven terecht komt?
Ofwel, wanneer ben je tevreden? Ben je tevreden als je 1 kilo bent afgevallen, of 5, of 8?
Het is dus belangrijk om vast te stellen hoeveel je wilt afvallen. En als je dat gedaan hebt, dan is het belangrijk om dit doel voor je te zien.
Visualiseer je doel
Hoe zou je eruit zien wanneer je bent afgevallen? Hoe zou jij je voelen en wat zullen anderen tegen je zeggen?
Zie jezelf als een fitte, slanke en energieke versie van jezelf.
Dit is een hele prettige motivatie om af te vallen. Je ziet immers het eindresultaat al voor je. Nu moet je er alleen nog wel wat voor doen.
Stel subdoelen op
Een groot doel zoals afvallen, kan overweldigend op je overkomen. Stel je heb jezelf als doel gesteld dat je 15 kilo wilt afvallen. Dit grote doel kan zo beklemmend op je inwerken, dat het je belet om actie te ondernemen.
Maar elke reis, start met de eerste stap. En als de eerste stap eenmaal genomen is, dan volgt de tweede stap en dan de derde. Voordat je het weet heb je 10 stappen gezet. Elke stap kun je zien als een subdoel.
Kies er bijvoorbeeld voor om minder suiker te eten en om ’s avonds voor om vooral aardappelen, rijst, pasta en andere koolhydraatbronnen zoveel mogelijk te vermijden. Schep meer groenten op en beweeg wat meer.
Deel je grote doel op in kleine behapbare subdoelen, die je gemakkelijk kunt behalen. Door steeds weer een subdoel te behalen behoud je de motivatie om af te vallen.
Hoe je dit in de praktijk kunt brengen? Spreek bijvoorbeeld het onderstaande af:
Deze week:
- Ga ik 3 keer sporten
- Las ik 4 alcoholvrije avonden in
- Ga ik op 3 avonden na het eten een wandeling van een half maken
- Neem ik de fiets naar mijn werk
- Lees ik meer over afvallen (hoe meer je weet, hoe beter het is)
- Eet ik geen junk food
Vandaag
- Drink 2 liter water
- Neem de trap op mijn werk
- Eet ik ’s avonds wat minder en eet vooral groente
- Snoep ik geen dropjes
- Ga ik flink actief spelen met mijn kinderen (daar verbrand je ook calorieën mee!)
Je vergroot de motivatie om af te vallen door steeds kleine activiteiten te volbrengen die je ongemerkt steeds een beetje dichter bij je doel brengen.
Motivatie om af te vallen, tip 3: Meet je progressie
Goed, je hebt je doel gedefinieerd, je bent gestart om meer groente te eten, meer te bewegen en minder te snoepen. Hoe weet je nou of alle dingen die je doet, ook daadwerkelijk effect hebben en hoe behoud je de motivatie om af te vallen?
Je moet je progressie meten. Maar hoe doe je dat?
Niet alleen op de weegschaal staan
De weegschaal kan een bijzonder frustrerend apparaat zijn. Wanneer laat hij jou nou eens de getallen zien waar je zo op hoopt?
Wanneer je meer gaat sporten, dan ontwikkel je meer spiermassa en spieren wegen meer dan lichaamsvet. Dus kan het zijn dat je zwaarder wordt. En dat was nou net niet de bedoeling.
Is er dan een andere, meer motiverende manier om je vorderingen bij te houden?
Meet je taille op
Het opmeten van je taille is een prima manier om je progressie te meten. Hoe slanker je taille wordt, hoe gezonder je bent. De omvang van je taille is een belangrijke gezondheidsindicator.
Hoe je je taille opmeet? Heel simpel, pak een meetlint en sla deze als een riem om je buik heen, ter hoogte van je navel. Adem uit en kijk naar het getal van het meetlint.
In de onderstaande tabel kun je een gezonde omtrek en een minder gezonde omtrek voor zowel mannen als vrouwen aflezen.
Taille omtrek in cm | Risico | Taille omtrek in cm |
Vrouwen | Factor | Mannen |
< 80 | Gezond | 79 – 94 |
80 – 88 | Verhoogd risico | 94 – 102 |
> 88 | Sterk verhoogd risico | > 102 |
Merk op dat je je fitter voelt
Een andere manier om je progressie te “meten” is om op te merken hoe fit jij je voelt. Ben jij je er momenteel bewust van, hoe jij je ’s avonds, na een dag werken en zorgen voelt? Je mag zelf invullen of je je dat fit en energiek voelt of dat je geen puf hebt om van de bank af te komen.
Wat voor een verschil, qua energiek en fit gevoel denk je te gaan ervaren wanneer je meer groente gaat eten, meer gaat bewegen en minder alcohol en suiker consumeert? Je voelt je niet alleen fitter, je valt nog af ook!
Motivatie om af te vallen, tip 4: Probeer ontspannen te blijven
Hoe vaak komt het voor dat jij jezelf door je dag heen moet worstelen? Je komt ’s ochtends tijd tekort, je bent maar net op tijd op je werk, ’s middags moeten de kinderen worden opgehaald, het eten moet op tijd op tafel en dat lesje sporten van 19:30 uur…. “Verdorie het is al 19:00 uur en tafel moet nog afgeruimd worden.”
Je ervaart een hoop drukte en stress.
Stress maakt je dik
Je leeft nu eenmaal in een drukke samenleving en stress is een vast onderdeel van je dag. Helaas heeft stress een dikmakende uitwerking op je lichaam. Zonder al te technisch te worden, zorgt stress ervoor dat je lichaam meer lichaamsvet opslaat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, omdat je wil afvallen.
Probeer daarom momenten te creëren, op meerder tijdstippen van de dag, waar je even tot rust kunt komen. Je zou bijvoorbeeld een half uur eerder op kunnen staan ’s ochtends. Hoeveel rust zou die extra tijd wel niet kunnen geven?
Je zou wat vaker thuis kunnen werken, zodat je de file niet hoeft te trotseren en zodat je geen reistijd hebt. Wat zou al die tijd je kunnen opleveren?
Motivatie om af te vallen, tip 5: Vertrouw op jezelf
De laatste tip om je motivatie te behouden om af te vallen, ligt wederom dicht bij jezelf. Sterker, jij bent het zelf.
Vertrouw erop dat je op de goede weg bent. Ondanks je goede intenties om af te vallen (en om alle andere dingen te doen die je moet doen) maak je fouten. Dit is totaal niet erg. Wees niet te streng voor jezelf en vertrouw erop dat je de juiste keuzes maakt.
Je valt altijd terug
Natuurlijk wil je afvallen! Maar binnen een 3 weken heb je aantal momenten ervaren dat je de wilskracht niet hebt kunnen opbrengen om de juiste keuze te maken.
Je koos voor het ijsje in plaats van de appel. De pizza bracht meer vreugde op dat moment dan de salade en die zak chips, waarvan je je zelf had gezegd dat je maar 1 handje mocht, ging toch op.
Ben je nou een loser? Kun je het gewoon niet? Nee, helemaal niet. Stop met deze gedachten!
Het heeft totaal geen zin om negatief over jezelf te zijn, wanneer je je toch al schuldig voelt. Het is nutteloos om jezelf de put in te praten en te denken, wanneer je 1 zwak moment had. Tellen die 1.000 sterke momenten, die je voor je zwakke moment had, dan niet meer?
Falen is een leerervaring
Zie het falen als een leerervaring. Probeer erachter te komen waarom je wilskracht brak. Praat jezelf niet de put in, maar ontdek liever waarom je zo’n trek had in die rol koek of in die kroket. Probeer zo’n ervaring te zien als feedback.
De motivatie om af te vallen heb je niet alleen aan het begin nodig, om de eerste stappen te zetten. Juist wanneer het niet meer zo vlot, indien de nieuwigheid ervan af is, kun je wel wat motivatie gebruiken om af te vallen. Juist dan is het belangrijk dat je in staat bent om jezelf te motiveren.
Reageer op dit bericht