5 manieren om mobiel te blijven

post afbeelding

Op latere leeftijd kan het steeds lastiger worden om mobiel te blijven. Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt om in beweging te blijven. In deze blog lees je 5 handige manieren om mobiel te blijven. Voor jezelf of bijvoorbeeld voor je (groot)ouders. 

Mobiliteit met een rollator of scootmobiel

Mocht je mobiliteit verminderen, dan is de eerste stap vaak een rollator of een scootmobiel. Een rollator geeft ondersteuning tijdens het wandelen of staan. Je kan op de rollator steunen en kleine stapjes vooruit maken. Een rollator kost tussen de €75 en de €150. Mocht jij of een familielid niet zelfstandig meer kunnen lopen is een scootmobiel een uitkomst. De prijs van een scootmobiel ligt doorgaans boven de €1000. Je kan hier natuurlijk wel grotere afstanden mee af leggen.

Ga weer naar boven met een traplift

Heb jij of iemand in je omgeving moeite om de trap op te komen? Een traplift biedt uitkomst als de trap een obstakel begint te vormen. Een traplift bestaat uit een rail langs de binnen- of buitenzijde van de trap waar een elektrische stoel overheen manoeuvreert. Met een traplift kan je weer zorgeloos en zelfstandig de trap op en af. Dit zonder angst voor valpartijen. De aanschafwaarde van een traplift ligt, afhankelijk van het aantal bochten en de lengte van de trap, tussen de 2.750 en de 8.000 euro. Om de prijs te drukken, kan er eventueel ook voor een tweedehands traplift gekozen worden.

Senioren krijgen korting in het Openbaar Vervoer

65 jaar of ouder? Dan krijg je 34% korting in de bus, tram en metro. De korting krijg iemand automatisch op zijn/haar 65-ste verjaardag en wordt direct verrekend in de ritprijs. Om hier in aanmerking voor te komen, heb je alleen een persoonlijke ov-chipkaart nodig.
In sommige steden kunnen ouderen gratis met het ov reizen. Het is verstandig om je gemeente te raadplegen naar de faciliteiten. Met name in en rond Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is er (deels) gratis openbaar vervoer voor ouderen. Ook zijn er verschillende OV-bedrijven die korting geven aan ouderen zoals Syntus en de NS.

Bezoek familie met de Valys

Valys is een deeltaxi voor mensen die een mobiliteitsprobleem hebben. Als iemand meer dan 5 OV-zones reist kan men van deze dienst gebruikmaken. Het voordeel van de Valys is dat je niet afhankelijk bent van vrienden of familie als je op bezoek gaat. De persoon krijgt per jaar een persoonlijk kilometerbudget (PKB) van 600 kilometer waarmee men kan reizen. Dit houdt in dan men per jaar 600 kilometer mag reizen met de Valys voor een gereduceerd tarief van €0,20 per kilometer. In sommige gevallen kan iemand een verhoogd PKB krijgen van 2.250 kilometer per jaar. Als je gebruikmaakt van de Valys word je thuis met een busje of de taxi opgehaald en vervolgens naar de eindbestemming gebracht.

Busje huren van stichting de Zonnebloem

Maakt jij, een familielid, of een kennis gebruik van een rolstoel of scootmobiel? Dan kan die persoon een busje huren van stichting de Zonnebloem. De zogenoemde Zonnebloemauto is in het leven geroepen om mensen die slecht ter been zijn, goedkoop te laten reizen. Zo wordt het makkelijker om zelfstandig te reizen en niet afhankelijk te zijn van anderen. De huur is in principe exclusief chauffeur maar je kan bij de reservering gratis een chauffeur bijboeken. De (indicatieve) huurprijs van de Zonnebloemauto is €40 per dag inclusief 100 kilometer. Daarna zijn de kosten €0,20 per kilometer exclusief brandstof. In het busje is er nog plaatst voor 3 a 4 anderen personen, deze kunnen geheel gratis meereizen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen: hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht