5 misverstanden over de zon en zongedrag

post afbeelding

We vroegen deskundige Judith Doodeman naar haar top 5 over misverstanden rondom zonnen en gebruik van zonnebrandmiddelen. Zij geeft inzicht en handige tips.

Als je zonnebrandcrème gebruikt wordt je niet bruin.

Dit is niet waar. Je wordt wel degelijk bruin als je zonbescherming gebruikt. Het duurt wel wat langer voor je bruin bent, maar als je eenmaal bruin bent houd de mooie bruine kleur ook langer aan.

Ik zit nooit in de zon, dus hoef ik me ook niet in te smeren!

Deze zin hoor ik heel vaak. Als ik dan doorvraag of diegene graag wandelt, fietst of in de tuin werkt dan is het antwoord meestal positief. Als je deze activiteiten doet, krijgt je huid ook de zonnestraling op zich. Dus ook goed insmeren als je heerlijk gaat fietsen of wandelen. Denk ook aan zeilen of varen. Door het verkoelende windje voel je de zon minder snel op de huid prikken en juist op het water verbrand je snel.

Als ik eenmaal verbrand ben, ben ik de rest van de zomer beschermt tegen verbranden.

Als je verbrand door de zon, wordt er schade aangericht wat op latere leeftijd huidkanker kan veroorzaken. Als de huid verbrand door de zon, gaat deze na een aantal dagen vervellen. Daaronder zit een tere, nieuwe huid die extra gevoelig is voor de zon. Dus extra goed insmeren, en nog beter: niet verbranden!

Ik heb nog een tube zonnebrandcrème staan van 2 zomers geleden

Na opening is een crème meestal 12 maanden houdbaar. Daarna neemt de werking sterk af en ben je niet meer goed beschermt tegen de zon. Elke zomer een nieuwe creme is dus belangrijk om je huid goed te beschermen.

Ik heb een zonnebankkuurtje gedaan en kan niet meer verbranden

Ook als je huid wat gekleurd is door de zonnebank moet je je evengoed beschermen tegen de zon. Een zonnebankkleurtje is geen bescherming tegen verbranding van de huid.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

‘Maar ik zit nooit in de zon’

Door Judith Doodeman

Nieuwe behandeling melanoom

Door Judith Doodeman

Wit is het nieuwe bruin

Door Verena Germeraad

Huidkanker: een chronische ziekte?

Door mw. dr. V. Heydendael

Reageer op dit bericht