5 redenen om wél pure chocolade te eten

post afbeelding

Chocolade eten is meestal geen straf, maar is het ook goed voor je gezondheid? Dat is beslist het geval, maar dan moet je wel pure chocolade kopen. Waarom? Pure chocolade werd al gebruikt door de Inca’s en de Azteken als een gezond product. Het werd door de Spanjaarden naar Europa gebracht. In eerste instantie werd het vooral als pure chocolade genuttigd maar op de duur werden er meer soorten ontwikkeld en werd melkchocolade waarin minder cacao zit meer populair in onze regionen. Vanaf eind 20e eeuw is pure chocolade weer in opmars. De grotere hoeveelheid cacao speelt hierin een rol. Cacao bevat namelijk een aantal goede stoffen.

1. Rijk aan flavanolen

Deze stoffen worden in verband gebracht met een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Bij wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat eten van pure chocolade de kans op deze welvaartsziekte vermindert. Ook zijn er gunstige effecten wat betreft het vermijden van astma en diabetes type 2.

2. Cacao bevat veel antioxidanten

Bij de processen die in het menselijk lichaam plaatsvinden ontstaan vrije radicalen. Deze zijn soms nodig om bijvoorbeeld het immuunsysteem te ondersteunen bij ernstige ziekten. Een te grote hoeveelheid verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk. Pure chocolade bevat veel cacao en in deze natuurlijke stof zitten veel antioxidanten, verhoudingsgewijs vaak nog meer dan in een vergelijkbare hoeveelheid fruit. Chocolade bij het ontbijt zou ook best een goed idee zijn.

3. Word je gelukkiger door het eten van pure chocolade?

Het lijkt een vreemde suggestie, maar cacao bevat meerdere stoffen die de mens een prettig gevoel geven. Een daarvan is fenylethylamine en dit stofje zorgt voor hetzelfde effect als een verliefdheid. Wellicht is dat een beetje minder dan het echte gevoel, maar het maakt wel duidelijk dat de verhalen over chocolade niet helemaal uit de lucht zijn gegrepen. Een andere stof in cacao is anandamide. Dit zorgt voor een geluksgevoel. Pure chocolade is om die reden vaak een troost als jij je minder vrolijk voelt.

4. Cacao bevat cafeïne

Dat had je waarschijnlijk niet verwacht, maar je zal beslist ook niet om die reden een slapeloze nacht hebben na het eten van pure chocolade. Cafeïne is echter wel een opwekkend middel en geeft je in combinatie met de andere goede stoffen in pure chocolade extra energie en een vrolijk gevoel. De hoeveelheid cafeïne in koffie is beduidend hoger dus maak je daarover geen zorgen.

5. Een hoog percentage aan magnesium

Wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet kunnen vaststellen waarop de werking van magnesium berust. Cacao bevat relatief veel magnesium. Dit metaal zou positief zijn bij het voorkomen of verminderen van stressklachten. Ook andere problemen die in verband worden gebracht met de zenuwen lijken baat te hebben bij het regelmatig eten van pure chocolade.

Let op: Pure chocolade bevat een aantal goede stoffen zoals hierboven is toegelicht en het smaakt erg lekker. Er zitten echter ook verzadigde vetten in die niet gezond worden geacht. Zoals met ieder gezond product geldt ook voor pure chocolade dat je enige matigheid moet betrachten.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De voordelen van keukenmixers voor gezonde Maaltijden

Door Redactie

Praktische tips om effectief te stoppen met blowen

Door Redactie

Het belang van seksuele gezondheid en welzijn in relaties

Door Redactie

Duurzame uitvaartzorg: Een groene benadering van afscheid nemen

Door Redactie

Reageer op dit bericht