5 symptomen van een verslaving

post afbeelding

Het behandelen van een verslavingen is een lang en intensief traject. Daarbij betekent het succesvol afronden van bijvoorbeeld een cannabisverslaving behandeling niet direct, dat men op korte termijn niet nogmaals verslaafd raakt. Het is een bijzonder vervelende ziekte, die nog lang merkbaar zal blijven. Dit maakt het van groot belang om verslavingen in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken. Kies voor hulp bij een alcoholverslaving als je merkt dat iemand regelmatig meer drinkt dan dat hij of zij voorheen deed. Soms kan een paar behandelingen al voldoende zijn om erger te voorkomen. Hoe herken je een verslaving? In dit artikel lees je er meer over. 

#1: iemand gebruikt meer dan hij of zij van plan was 
Een van de symptomen van een verslaving is meer gebruiken van een middel dan je voorheen van plan was. Dit hoeft overigens niet per definitie alcohol of bijvoorbeeld cannabis te zijn. Het kan ook gaan om gamen of gokken. Iemand blijft langer achter de computer zitten dan deze vooraf aangaf. 

#2: minderen of helemaal stoppen lukt niet meer 
Wanneer je het gevoel hebt verslaafd te raken aan een middel of activiteit, probeer je dit wellicht te stoppen. Blijkt bij het stoppen dat de verleiding toch steeds te groot is om opnieuw naar een middel te grijpen? In dat geval kan dit een symptoom zijn van een verslaving. 

#3: stoppen of minderen leidt tot ontwenningsverschijnselen
Het niet kunnen stoppen of minderen kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen. Zo kan het voorkomen dat iemand hevig begint te zweten of bijvoorbeeld angstig overkomt, wanneer deze probeert te stoppen met het gebruik van een middel of het uitvoeren van een bepaalde activiteit. Juist die ontwenningsverschijnselen maken dat iemand mogelijk opnieuw terugvalt. 

#4: slecht gevoel wanneer een middel niet gebruikt wordt 
Ervaar je negatieve gevoelens wanneer je een bepaald middel niet gebruikt of een bepaalde activiteit niet uitvoert? Het zijn tekenen van een beginnende verslaving. Die negatieve gevoelens zijn ontzettend gevaarlijk. Het gebruik van bijvoorbeeld alcohol of cannabis kan helpen het negatieve gevoel weg te nemen, wat het zo verleidelijk maakt om weer naar deze middelen te grijpen. 

#5: problemen op het werk of in de privésfeer 
Een vijfde symptoom van een (beginnende) verslaving zijn problemen in de privésfeer of op het werk. Iemand is sneller geïrriteerd, komt afspraken niet meer na, enzovoorts. Een verslaving kan vergaande gevolgen hebben in zo’n geval. Denk aan een scheiding of een ontslag. 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

DNA testen nu belangrijker dan ooit

Door Redactie

Haaruitval na de zwangerschap verminderen: 3 tips!

Door Redactie

Tips om thuis te sporten

Door Redactie

Levens redden als hulpverlener

Door Redactie

Reageer op dit bericht

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.