5 tips voor het omgaan met dementie

post afbeelding

Wat is dementie? Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen waarbij de hersenen steeds slechter functioneren. Een ingewikkelde aandoening met een immense impact op het leven van de persoon met dementie en naasten. Hoewel er geen genezing bekend is, zijn er manieren om de achteruitgang te vertragen en uw naaste met dementie op een prettige manier te ondersteunen. In deze blog delen we vijf tips voor de omgang met dementie.

1.     Toon empathie naar de persoon met dementie

Ieder mens heeft de behoefte zich begrepen te voelen. Voor mensen met dementie kan het lastig zijn om hun wensen en behoeften via spraak te communiceren. Hierdoor wordt het lastig voor mantelzorgers en zorgmedewerkers om de juiste ondersteuning te bieden.

Door u in te leven in de persoon met dementie wordt de communicatie makkelijker. Als u het lastig vindt om u in te leven kan het helpen om een voorstelling te maken. Stel dat u elke ochtend koffiezet, maar dat dit plotseling niet meer lukt, omdat u niet meer weet hoe het koffiezetapparaat in uw eigen huis werkt. Hoe zou u zich voelen?

2.     Geef een stukje eigen regie terug

Naarmate de ziekte vordert wordt het steeds lastiger voor mensen met dementie om zelf dagelijkse taken uit te voeren en zelfstandig het huis uit te gaan. Uit goede wil om uw naaste te helpen bent u mogelijk geneigd om taken volledig over te nemen. Toch is het belangrijk dat uw naaste met dementie zoveel mogelijk taken en activiteiten zelf doet. Dit stimuleert het lichaam en de geest waardoor de achteruitgang van de hersenen in veel gevallen vertraagt.

3.     Neem de persoon met dementie serieus

Naarmate de ziekte vordert, kan het zijn dat u niet meer wordt herkend door uw naaste of dat de persoon met dementie een onsamenhangend verhaal vertelt. Probeer in beide situaties serieus te reageren. Introduceer uzelf zoals u dat normaal zou doen en maak duidelijk waarom u er bent.

Probeer oprechte belangstelling te tonen in wat uw naaste vertelt. Ook als u niet begrijpt wat uw naaste probeert te vertellen, kunt u er vaak achter komen door vragen te stellen. Hoewel humor een manier kan zijn om contact te leggen, is het voor mensen met dementie meestal niet prettig om vergeetachtigheid en verwarring weg te lachen.

4.     Schakel professionele hulp in

U voelt zich vanzelfsprekend verantwoordelijk voor uw vriend, ouder of partner met dementie. Dit gevoel van verantwoordelijk kan een hoge tol eisen. Voor een mantelzorger kan dit betekenen dat er geen tot weinig tijd overblijft voor eigen uitstapjes of een simpele avond rust. Als u het gevoel heeft op uw tandvlees te lopen, dan is dit niet alleen schadelijk voor uw eigen gezondheid maar ook voor dat van uw naaste.

Het kan spannend zijn om het gesprek aan te gaan over professionele hulp, zeker als u het gevoel heeft dat thuis wonen voor uw naaste geen realistische optie meer is. Als uw naaste erg wantrouwend is of om andere redenen geen externe hulp wil accepteren, kan het helpen om hulp in kleine stappen te introduceren. Begin bijvoorbeeld met een testperiode van een maand, waarbij er elk weekend iemand langskomt voor huishoudelijke taken. Zo staat er niets vast voor de lange termijn en kan uw naaste wennen aan het idee.

5.     Bereid u voor op achteruitgang

Er zijn manieren om de achteruitgang van de hersenen te vertragen. Helaas is het uiteindelijk niet te vermijden. Het loont om u hier bewust van te zijn, zodat u en uw naaste zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

Als u het vermoeden krijgt dat uw naaste niet meer op een prettige en veilige manier thuis kan wonen, dan is het verstandig om op tijd een WLZ-indicatie aan te vragen bij het CIZ. Alleen met deze indicatie komt uw naaste in aanmerking voor een regulier verzorgingshuis. U kunt de een WLZ-indicatie ook gebruiken om een persoonsgebonden budget aan te vragen, waarmee u zelf zorg kunt regelen, bijvoorbeeld extra hulp om thuis wonen toch mogelijk te maken of een plek in een particulier verpleeghuis voor mensen met dementie. Door dit soort zaken op tijd te bespreken geeft u uw naaste met dementie de mogelijkheid om mee te beslissen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Kleine stappen die voor meer zelfvertrouwen zorgen

Door Redactie

Laat je motiveren voor een sportieve levensstijl

Door Redactie

Kopen van een traplift via WMO

Door Redactie

Een vetarme maaltijd: zo doe je dat

Door Redactie

Reageer op dit bericht