5 voedselmythes ontrafeld

post afbeelding

Als het gaat om voedsel dan denken we vaak allemaal te weten wat wel en niet goed voor je is. Ook al kiezen we niet altijd voor het gezonde alternatief, diep van binnen weten we hoe het zit. Of toch niet? In dit artikel worden vijf voedselmythes onder de loep genomen. Je zal vast verrast zijn.

Verse groente en fruit gezonder dan diepvries of blik

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Hoe vers is vers in de supermarkt? Vaak niet zo vers als je zou verwachten. Bij wijze van spreken alleen van de boer op je bord, is het voedzamer dan wanneer je ze in blik of uit de diepvries koopt. Hoe dat zit? De groenten en vooral fruit op de versafdeling in de supermarkt worden namelijk vaak al vroeg geplukt om te rijpen om vervolgens te transporteren over de hele wereld. Tijdens dit transport verliezen de groente en fruit al veel van hun voedingsstoffen. Vast verrassend voor je dat diepgevroren of ingeblikte groente en fruit veelal net zoveel, of zelfs meer voedingsstoffen bevatten. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Bij ingeblikt fruit kleeft vaak wel een nadeel: de suiker in de siroop.

Koolhydraten: brandstof voor je hersenen en lichaam

Over koolhydraten is al jaren veel te doen in de voedingsmiddelenindustrie. De ene zweert bij koolhydraatarm en de ander zweert juist bij het eten van veel koolhydraten. Voorstanders zeggen vaak dat koolhydraten dé brandstof voor je lichaam en hersenen zijn. Je lichaam zou niet goed functioneren bij een koolhydraatarm dieet. Maar zo makkelijk kan je dat niet stellen. Wanneer je namelijk kiest voor koolhydraat-beperkt eten, schakelt je lichaam op den duur over op ketose. Dit betekent dat je lichaam geen koolhydraten verbrandt, maar juist overgaat op vetverbranding. Je lichaam schakelt dus automatisch over op een andere vorm van brandstof, namelijk lichaamsvet.

Drink vruchtensappen

Hoewel vruchtensappen veel gezonde vitamines en mineralen bevatten, zijn ze tegelijkertijd een absolute suikerbom. Zo zitten er in vruchtensappen gemiddeld net zoveel suikers als in frisdranken. Het is niet perse erg om af en toe een vruchtensapje te drinken, maar beschouw dit dan niet als een gezond drankje. Doe je dat wel, dan ga je er waarschijnlijk alleen maar meer van drinken. Wat dan wel? Maak het regelmatig drinken van thee of water een gewoonte. Suikerloze drankjes ook prima, maar kunstmatige zoetstoffen is weer een verhaal apart hoe het lichaam daarop reageert.

Laag-in-vet producten zijn altijd gezonder

Een aantal decennia geleden begon de voedingsmiddelenindustrie massaal producten te ontwikkelen die laag in vet waren. Destijds werd gedacht dat vet de belangrijkste oorzaak was van overgewicht. Als gevolg hiervan kwam de voedingsmiddelenindustrie met een laag-in-vet variant van zo’n beetje elk product: van zuivel tot frisdranken en van pizza’s tot kaas. Keerzijde is dat er extra suikers aan deze producten worden toegevoegd. Inmiddels is alom bekend dat suiker een nog grotere boosdoener is als het gaat om overgewicht. Toch zijn er nog veel laag-in-vet producten die pretenderen gezond te zijn, terwijl ze vol zitten met suikers.

Het eten van cholesterol leidt tot hart- en vaatziekten

Cholesterol wordt vaak in een adem genoemd met eieren. Niet geheel onterecht aangezien eieren veel cholesterol bevatten. Er zijn echter diverse soorten cholesterol. Een gevolg van deze mythe is dat eieren vaak worden overgeslagen als voedingsmiddel. Maar het eten van cholesterol leidt niet direct tot een hoger cholesterol. Een verhoogd cholesterol komt met name voort uit het eten van verzadigde vetten en transvetten.

Cholesterol-rijk eten leidt dus niet per definitie tot een hoger cholesterol-gehalte en dus ook niet tot hart- en vaatziekten. Sla dus ook vooral je dagelijkse eitje niet over, eieren behoren namelijk tot de gezondste voedingsmiddelen die er zijn.

En zoals altijd geldt ook hier: alles met mate en voldoende bewegen!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht