6 tips voor gezonder en fitter op het werk

post afbeelding

Herken je dat? Op het werk krijg je steeds vaker te maken met collega’s met gezondheidsklachten. Niet zo gek: veel mensen doen zittend werk en bewegen te weinig. Dat is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Hoewel een groot deel van de verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl bij de persoon zelf ligt, kan je ook via het werk daar wat aan doen.

Hoe fitter je bent, hoe plezieriger je werkt en hoe beter voor je bedrijf. En mensen zijn blijer en meer betrokken. In dit artikel 6 praktische tips om jou en je collega’s gezond en fit te houden. Praat er eens over op het werk.

Stimuleer sporten

Stimuleer het sporten vóór of na werktijd. Deel flyers uit, geef kortingsbonnen voor een sportschool. Ook is het leuk om bijvoorbeeld maandelijks een (zaal)voetbalwedstrijd te houden. Er zijn ook steeds meer bedrijven die in het kantoor een fitnessruimte inrichten waar collega’s tussendoor mogen sporten. Het maakt de geest vrij en het stimuleert efficiënter te werken, waardoor dat verloren half uurtje zo is terugverdiend.

Laat mensen meer bewegen

Vaak zie je nog kantinefaciliteiten zo dicht mogelijk bij de werkplek. Het is natuurlijk beter als mensen een stukje verder moeten lopen. Het kost wat meer tijd, maar levert ongemerkt meer beweging op. Zet bijvoorbeeld niet overal koffieautomaten neer, maar beperk ze tot één bepaalde plaats of verdieping. Zet er een aantal bij elkaar om wachttijd te voorkomen.
Is er een lift in het pand? Hang daar dan posters op om mensen te stimuleren de trap te nemen. Zet er bijvoorbeeld bij hoeveel calorieën je per etage verbrandt.

gebruik staande werkplekken

Staan is gezonder dan zitten en verlaagt ook het risico op trombose. Het is dus goed om ook staande werk- en vergaderplekken in te richten. Laat je werknemers wisselen tussen zitten en staan en geef ze in elk geval de ruimte om te staan tijdens hun werk als ze dat liever willen. Het werkt lijdt er niet onder en de werknemers voelen zich vaak een stuk fitter als ze het een poosje doen.

Stap over op fruit

Snackautomaten zijn verleidelijk, maar niet erg gezond. Ze bevatten meestal ongezonde tussendoortjes zoals chocola en chips. Het is daarom beter om te kiezen voor een gezondere inhoud. Uit onderzoek blijkt dat werknemers net zo tevreden zijn met een gewone snackautomaat als met een automaat waar alleen fruit en groente in wordt aangeboden.

Stap over op gezonde cadeaus

Een verjaardag. Een feestdag. Van die dagen dat je eigenlijk snel te veel en ongezond eet. Steeds meer bedrijven gaan over op gezonde traktaties. Je kan bijvoorbeeld beginnen met het aanbieden van een gezond kerstpakket, bijvoorbeeld via kerstpakkettenkiezer. Je kan hier ook pakketten zelf samenstellen. En niet alleen voor de kerstdagen.

Gebalanceerde werkplek

Mensen hebben behoefte aan gezelligheid, ook op het werk. Dus hoewel het misschien niet jouw smaak is, is het wel belangrijk dat je mensen hun werkplek zelf laat inrichten. Of je haalt een specialist in huis die het kantoor smaakvol en gebalanceerd kan inrichten. Het moet geen rommeltje worden, maar sfeer en balans is bijzonder belangrijk om mensen betrokken te houden!

Het levert jou als werkgever ook wat op: gezondere en tevreden werknemers doen hun werk een stuk efficiënter en actiever. Het is niet voor niets dat een aantal grote internationale bedrijven hun kantoren hebben voorzien van allerlei bijzondere extra voorzieningen zoals fitnessruimtes en speelruimtes. In het klein heb jij ook de mogelijkheid om jouw personeel gezond(er) te houden. Denk aan een tafeltennistafel of tafelvoetbal. Met dit soort faciliteiten ben je al goed bezig.

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

Praktische tips om sporten vol te houden

Door Gast Blogger

19 weken zwanger: we weten wat het wordt

Door Karin de Zwaan

Tips om december gezond door te komen

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht