Kunnen we té gezond zijn?

post afbeelding

“Ik gebruik vitamine C 3x daags, vitamine E, vitamine B12, vitamine D,  B-complex, een multivitamine, visoliecapsules, melatonine, chlorella, co-enzym Q10, Floradix, knoflookextract en natuurlijk een probioticum.”.

De cliënte tegenover me schudde het zonder enige moeite uit haar mouw. ‘

Juist. Mevrouw, kunt u dat nog even herhalen?’

Het hele riedeltje volgde vlot opnieuw en werd dit keer nog aangevuld met maccapoeder, gojibessen en Echinea bij verkoudheid.

‘Zo, dat is een hele lijst. Gebruikt u dat op advies van iemand?’

De vrouw gaf ontkennend antwoord. Nee hoor, dat had ze helemaal zelf uit gezocht. Ja, een paar waren er op advies van een vriendin, en misschien ook een paar op advies van haar osteopaat. O ja, en de Q10 op advies van de drogist.

‘Goed. En kunt u uitleggen hoe u daar zo allemaal bij gekomen bent….?’

Via, via, via slikken we steeds meer pillen, waarom?

Is deze dame op mijn spreekuur regel of uitzondering? Dat laatste zeer zeker niet, dat eerste zou ik ook niet willen beweren. Wel is het zo dat mensen naar mijn mening – en dit blijkt ook uit de verkoopcijfers –  meer en meer voedingssupplementen gaan gebruiken. Soms op advies van een hulpverlener en regelmatig op advies van een verkoopster of onder invloed van reclame. Nog vele malen vaker op advies van een kennis van een kennis en daar een vage vriendin van bij wie het zo goed had geholpen van haar lage rugpijn en tegelijkertijd van haar hoogtevrees af te komen.

Waarom luisteren we liever naar een vage kennis en niet naar een arts?

De vraag is of het gebruik van voedingssupplementen goed of slecht is. En u zult het met mij eens zijn dat daar geen ja of geen nee op te antwoorden valt. Of iets goed voor iemand is, hangt af van veel, heel veel factoren. Sport iemand bovengemiddeld? Is iemand ziek of ziek geweest? Heeft iemand een verminderde weerstand? Heeft iemand specifieke klachten? Heeft iemand een vastgesteld tekort aan iets? In een groot deel van de gevallen is trouwens de eerste stap om een arts in plaats van een vriendin of drogist te raadplegen, maar dat terzijde.

Voedingssupplementen, is het middel niet erger dan de kwaal?

Persoonlijk heb ik sterk mijn twijfels over de mate waarin – soms extreem hoog gedoseerde – voedingssupplementen worden gebruikt en het gemak waarmee deze kunnen worden verkocht. Is het niet zo, dat het lichaam zelf tot veel meer in staat is dan we denken? Moeten we elke bacterie, elke snif, elk kuchje en elk spierpijntje bestrijden? Zouden we daardoor langer leven? Worden we minder snel ziek? Of moeten we eens recht in de spiegel kijken en ons serieus afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal? Immers, bepaalde triggers en prikkels maken ons lichaam sterker. En nu gaan we al die prikkels kunstmatig bestrijden. Ja, want een verkoudheidje kunnen we nu echt niet gebruiken.

Voeding verrijken

Ik ben het tot op zekere hoogte eens met mensen die beweren dat ons voedsel niet meer de voedingsstoffen bevat die het 50 jaar geleden bevatten, en dat we daarom wellicht bepaalde voedingsstoffen moeten aanvullen in de vorm van supplementen. Tegelijkertijd ben ik van mening dat goede producten uit het seizoen en van een goede bron nog heel veel voedingsstoffen bevatten. Voeding is er niet voor niets en het nut en de veiligheid van een groot deel van de  voedingssupplementen die met weinig of geen onderbouwing ge- en verkocht worden kan daarom in twijfel getrokken worden.

Té (gemakkelijk) gezond willen zijn werkt averechts

Recente onderzoeken wijzen uit dat bijvoorbeeld grote hoeveelheden anti-oxidanten (zoals vitamine C, E en andere stoffen) toegediend in kunstmatige vorm de functie afweersysteem eerder kwaad dan goed doen. De vorm waarin deze voedingsstoffen eigenlijk tot ons horen te komen (groentes, fruit, etc) heeft dat effect niet.  Mijn inziens is het  a) verstandiger en b) vele malen goedkoper om eerst terug naar de basis te gaan en goede voeding, goede producten te gaan eten en dan een echte deskundige raadplegen als het gaat om supplement gebruik. Te gezond willen zijn werkt hoogstwaarschijnlijk averechts.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Je lichaam heeft bijzonder aanpassingsvermogen

Door Ires Libert

Praktische tips om sporten vol te houden

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht

  1. Hoi,
    Ik ben Muqet Spoelma.

    Ik houd mij al heel lang bezig met het South Beach Dieet.

    Ik vind het redelijk goed vol te houden.
    Toch wel grappig om te zien dat er zoveel dieten bestaan maar dat ze toch zoveel overeenkomsten hebben.

    Bedankt voor dit nuttige artikel

    groene smoothies recepten 09-10-2013 02:52
  2. Hi,
    Ik heet Felicity Kuizinga.

    Ik houd mij al heel lang bezig met het 40 Punten Dieet.

    Ik vind het redelijk vol te houden.
    Toch wel grappig om te zien dat er veel dieten
    zijn maar dat ze toch zoveel overeenkomsten hebben.

    Bedankt voor dit nuttige artikel

    www.groenesmoothies.net 29-10-2013 06:12

Reacties zijn gesloten.