Aan wie vertel je dat je maar niet zwanger raakt?

post afbeelding

Niemand vindt het leuk om aan een ander te vertellen dat hij vruchtbaarheidsproblemen heeft. Seksualiteit is een intieme kwestie, waar de meeste mensen sowieso al niet openlijk met elkaar over praten. En als je dan moet bekennen dat het jou niet lukt om zwanger te raken, dan is dat een behoorlijke opgave.

Sociale steun helpt bij tegenslag

Aan de andere kant is je richten op sociale steun een van de effectiefste strategieën om met tegenslag om te gaan. Sociale steun maakt je gelukkiger en minder angstig en depressief. Door met een ander te praten over wat je doormaakt kun je er niet alleen beter het hoofd aan bieden, het versterkt en verdiept uiteindelijk ook de relatie die je met de ander hebt.

Open zijn schept een band

Open zijn over wat je bezighoudt is goed voor de relatie die je hebt met andere mensen. Als je over zo’n belangrijk deel van je leven niet (volledig) open bent, moet je soms toneelspelen. Eenzaamheid kan een groot nadeel zijn van het zwijgen over je vruchtbaarheidsproblemen. Bovendien zul je van mensen die niets van jouw situatie weten, meer moeten incasseren.

Bijvoorbeeld als al je buurvrouwen net allemaal een baby hebben gekregen en steeds maar vragen wanneer jij nou eens aan kinderen begint. Als je open bent, kun je ook mensen treffen die hetzelfde meemaken of mee hebben gemaakt. Open zijn over je situatie schept een band met anderen.

Flexibel zijn in openheid

Je hoeft het natuurlijk ook niet aan iedereen die je kent te vertellen. De kunst is om flexibel te zijn; om in verschillende situaties in te schatten of openheid passend en zinvol is. Dat hangt af van wie je voor je hebt, hoe belangrijk de relatie is en wat je zelf prettig vindt.

Misschien helpt het je om een passend antwoord klaar te hebben op standaardvragen als ‘Heb jij kinderen?’. Bedenk wel dat als je het geheim wilt houden voor de een, en het wel vertelt aan de ander, er lastige situaties kunnen ontstaan. Als je niet wilt dat mensen over jouw problemen met anderen praten, geef dit dan expliciet aan. Maar weet ook dat je nooit een garantie hebt.

Open zijn is een persoonlijke keuze

Open kaart spelen heeft voor- en nadelen, die zul je tegen elkaar moeten afwegen én daar zul je mee moeten leren leven. Welke keuzes je maakt in hoe open je wilt zijn over je ruchtbaarheidsproblemen, is heel persoonlijk.

Wat jou het beste past, kan niemand je vertellen. Het is belangrijk om zelf een goede afweging te maken hoe open je wilt zijn. Het is jouw keuze wat veilig voelt. Bespreek je keuze ook met je partner. Als je partner niet wil dat jullie problemen in de openbaarheid komen, beperkt dat jou ook in je mogelijkheden. Wil je er zelf wel met mensen over praten, probeer dan samen af te spreken bij welke (betrouwbare) persoon jij wel je hart mag luchten.

E-boek over communiceren met je omgeving

Deze tekst komt uit mijn e-boek ‘Meer steun, minder teleurstellingen bij vruchtbaarheidsproblemen’. Je kunt het aanvragen op mijn site.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Waarom je ECHT moet stoppen met roken

Door Gast Blogger

Ervaringen van een prille moeder

Door Karin de Zwaan

Reageer op dit bericht

  1. Mooi artikel. Ik ben een groot voorstander voor openheid.

    Ter aanvulling over ongewild kinderloos zijn vanuit mijn specialisme:
    Seksueel misbruik brengt ook veel fysieke risico’s met zich mee. Een daarvan is zeker ook onvruchtbaarheid. Dat kan het resultaat zijn van directe beschadigingen ofwel van (te laat behandelde) seksueel overdraagbare aandoeningen. Goed om te weten als je misbruikt bent zodat je je maatregelen kunt nemen.

    Ivonne Meeuwsen 16-10-2013 22:11

Reacties zijn gesloten.