Aankomen na stoppen met roken

post afbeelding

Op enig moment neem je het besluit te stoppen met roken. Dat klinkt misschien heel simpel: je neemt je voor om vanaf dat moment geen enkele sigaret meer op te steken. Eenvoudig is het echter niet! Helemaal niet als je het doel, namelijk gezonder leven, lijkt in te ruilen voor een aantal extra kilo’s.

Aankomen als je stopt met roken

Je alvleesklier produceert insuline. Dit is een hormoon dat de opname van suikers in je bloed reguleert. Als je rookt gaat de nicotine in je sigaret het vrijkomen van insuline tegen. Hierdoor word je hongergevoel een stuk minder en ga je vanzelf minder eten dan dat je normaliter zou doen. Nicotine port je spijsvertering ook nog eens flink op door maag en darmen sneller te laten werken. Een snellere stofwisseling tot gevolg. Stoppen met roken vertraagt dus niet je stofwisseling, maar brengt deze weer naar het oorspronkelijke niveau. Blijf je dan hetzelfde eten, dan neemt je gewicht dus toe.

Niet roken is onwennig en onhandig

Na een dag of twee niet gerookt te hebben, verbetert je smaak- en reukvermogen. Alles ruikt en smaakt dus lekkerder dan toen je rookte. Gevolg: je eet ongemerkt meer. Tijdens de koffiepauze heb je niets meer om handen en hiervoor neem je dan een extra snack of koekje. Rookpauzes worden ingeruild voor een snack of snoepmoment om de leegte van de sigaret in te vullen. Voor je het weet zitten er zo een paar kilo bij.

Die paar kilo’s zijn er zo weer af

Een kilo of 2 à 3 aankomen als je stopt is heel normaal. Meer hoeft echt niet. Daarvoor de volgende drie praktische tips:

Gebruik je geluk-hormoon
Ga dus bewegen. Na 20 minuten maakt je lijf het zogenaamde geluk-hormonen aan en voel je je een stuk beter. Het geeft je afleiding, je raakt negatieve energie kwijt én het verhoogt je stofwisseling. Drie vliegen in één klap dus. Trek erop uit; ga wandelen, fietsen, schaatsen, zwemmen, dansen. Het maakt niet uit, zolang jij er maar plezier in hebt.

Drink meer
Bijvoorbeeld water of kruidenthee om honger te voorkomen. Voeg een takje munt of schijfje limoen toe om je water wat extra smaak te geven.

Eet elke drie uur
Zo voorkom je snaai trek. Neem fruit dat je moet schillen of noten die je moet pellen. Zo heb je wat ‘om handen’ en dit werkt heel ontspannend. Eet zo vezelrijk mogelijk zodat je je darmen aan het werk houdt. Je stofwisseling verbetert zo en bovendien hou je langer een voller gevoel. Dus volkoren producten, verse groenten en fruit, noten, lijnzaad en andere pitten. En denk er ook aan om eiwitten toe te voegen zodat je een voller gevoel krijgt en dus minder hoeft te eten. Kwark, yoghurt, een ei, een stukje (koud) vlees, kip of vis, groene bladgroenten, hennepzaad, chiazaad, paddenstoelen en peulvruchten zijn eiwitrijk voedsel.

Kortom: je hoeft echt niet dikker te worden van stoppen met roken. Op lange termijn levert het je aanzienlijke gezondheidswinst op, dus kijk daar vooral naar en wees trots op jezelf dat je daar een besluit in hebt genomen!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Diabetes. Een sluipmoordenaar?

Door Gast Blogger

Het leed dat emotie eten heet

Door Dafne van der Meer

Reageer op dit bericht