Aantrekken of afstoten

post afbeelding

Aanval

Twee keer per jaar ben ik alle spullen in huis helemaal zat. De muren en meubels komen dan op me af. Ruimen zal ik, ruimte creëren, in kasten en kamers. Na zo’n aanval kan ik weer heel erg blij zijn met mijn omgeving. Dan loop ik nog even mijn huis door en knik tevreden als ik geen meubelstuk te veel zie. Alles wordt weggegeven of op Marktplaats gezet, zodat ik ook nog milieubewust en maatschappelijk verantwoord bezig ben. Dat duurt ongeveer een maand.

Ruimte of leegte

Na die maand vind ik dat alles te ver van me af staat. Waarom is het hier zo leeg, vraag ik me verwonderd af. Wat een kilte, waar is de gezelligheid? En dan laat ik me weer verleiden tot de aanschaf van accessoires en meubels die de boel knusser moeten maken. Dat lukt tot op zekere hoogte, totdat er weer te veel staat naar mijn zin. Vergelijk het met eb en vloed, ook twee natuurkrachten die aantrekken en afstoten. Sam Gosling kwam tot dezelfde conclusie in haar onderzoek naar interieurs en persoonlijkheden. Mensen met een extraverte persoonlijkheid houden van ruimtes met veel spullen erin; ze zijn niet bang voor contact, of dat nu met een persoon of een meubelstuk is. Er komt ‘niets op hen af’. Introverte persoonlijkheden willen zo min mogelijk interactie met mensen en meubels. Zij voelen zich snel ingesloten.

Balans

Hoe verklaart dat mijn opruim- of verzamelwoede, vroeg ik me af. Ben ik per jaar twee keer een maand introvert en de overige tien maanden extravert? Ben ik wel in balans? Steven ik af op een psychische stoornis of deel ik deze gekte met de rest van Nederland? Dat laatste zou wel eens waar kunnen zijn. Waarschijnlijk met dat deel dat, net als ik, tweeling is van sterrenbeeld.

Lees ook: http://www.omgevingspsycholoog.nl/extraverte-en-introverte-werknemers-verschillen-in-beleving-van-kantoor/


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Voedingstrends of je nuchtere verstand gebruiken?

Door Jolanda Hamers

Laag zelfbeeld? Eeuwig zonde!

Door Delicia Schaap

‘Er is niks mis met het omarmen van veranderingen.’

Door Redactie GezondTotaal

Stralend de zomer door: tips om je stijlvol te kleden met tropische temperaturen!

Door Nynke Politiek

Reageer op dit bericht