Abortus; de échte feiten

post afbeelding

Proef op de som – landelijk dagblad

De afgelopen maanden heb ik diverse malen mijn computer aangezet om maar weer een reactie te sturen naar tijdschrift of krant. Zo las ik onlangs in 1 van de grootste kranten van Nederland dat er in ons landje 320.000 abortussen per jaar gedaan worden. Jammer, maar daar stond een nul teveel bij! Ongeveer 32.000 had het moeten zijn! In hetzelfde artikel werd geschreven over een beraadtermijn. Dit is een wettelijke verplichting in Nederland dat je als vrouw minimaal 5 dagen moet nadenken over je besluit om een zwangerschap af te breken. Volgens deze krant zou dat gelden voor een zwangerschap die verder is dan 16 weken. Helaas ook hier is de werkelijkheid weer net even iets anders, het geldt namelijk voor een zwangerschap van meer dan 16 dagen over tijd, ook een verschil van bijna 10 weken.

Zwanger na verkrachting

Een poos geleden was er zowel in Nederland als in Amerika een boel onrust omtrent politici die uitspraken deden over zwanger worden na verkrachting. Hoe zit het dan echt met kans op zwangerschap na verkrachting en is het merendeel van de vrouwen die in Nederland kiest voor abortus verkracht?

Feit is dat zwangerschap na verkrachting váker voorkomt dan bij vrijwillige seks. Cijfers van RutgersNisso geven aan dat de kans op zwangerschap na verkrachting bijna 7% is, terwijl bij vrijwillige seks de kans ongeveer 3% is. Hoe kan dat?

Daar is geen onderzoek naar gedaan. Hier kan ik dan ook alleen maar mijn visie geven: Allereerst zijn veel slachtoffers van seksueel geweld vaak nog jong en daarmee mogelijk ook vruchtbaarder dan oudere vrouwen. Tweede mogelijke oorzaak is dat verkrachte vrouwen wellicht vaker geen anticonceptie gebruiken.

Maar zijn de meeste vrouwen die in Nederland kiezen voor een abortus dan ook meestal zwanger als gevolg van een verkrachting? Nee, dit is zeker niet zo. Er zijn vele redenen waarom vrouwen ervoor kiezen een zwangerschap af te breken. Veelal is het ook niet 1 reden, maar een combinatie van diverse factoren.

Voorbehoedsmiddelen en abortus

En hoe zit het dan met het gebruik van voorbehoedsmiddelen? Vaak wordt geoordeeld dat een vrouw zelf schuldig is als ze ongewenst zwanger wordt. Maar uit de cijfers die abortusklinieken bij houden blijkt dat 2/3 van de vrouwen die in abortusklinieken komen in verband met een ongewenste zwangerschap wel enige vorm van anticonceptie hebben gebruikt. Geen enkele vorm van anticonceptie is echter 100% betrouwbaar.

Abortus in Nederland

In Nederland is een abortus toegestaan bij een noodsituatie. Die noodsituatie is voor iedereen verschillend. De reden waarom vrouwen kiezen om een zwangerschap af te breken is dan ook zeer divers. Wat wel overeen komt is dat het veelal een zeer moeilijk besluit is. Soms zelfs een onmogelijke keuze.

In Nederland zijn op dit moment 14 klinieken waar je terecht kunt voor een abortus. Voor een ingreep onder algehele narcose, sedatie of alleen met plaatselijke verdoving. Als je niet te ver zwanger bent, kun je ook kiezen voor een afbreking met een abortuspil. In de klinieken werken deskundige artsen en verpleegkundigen, die speciaal zijn opgeleid om de vrouwen zo goed mogelijk hulp te bieden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

Door Gast Blogger

Dertienweken echo: waarom?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht

 1. Vraag: wat is het percentage verkrachting als oorzaak van 30.000 abortussen in Nederland?
  Even rekenen: geschat 10.000 verkrachtingen per jaar.
  5% daarvan kan zwanger raken, dit is 500 ongewenst zwangeren. Dit gerelateerd naar de 30.000 abortussen is bijna 2%…..
  Deze 2% rechtvaardigd ZEKER geen legale abortuswet.

  Verder: Wie zijn die verwekkers….welke cultuurachtergrond……?
  Laten we deze mannen aanpakken!

  Abe de Jong 28-08-2015 15:51

Reacties zijn gesloten.