Afvallen: mannen succesvoller dan vrouwen?

post afbeelding

Om gewicht te verliezen heb je keuze uit allerlei verschillende dieetprogramma’s. De ene succesvoller dan de andere. In een onderzoek naar diverse studies is er gekeken of er verschil zit in hoe succesvol mannen en vrouwen zijn bij het volgen van een dieet en dus in afvallen.

Mannen scoren beter

Zowel mannen als vrouwen verloren gewicht tijdens verschillende dieetprogramma’s. Mannen verloren over het algemeen meer gewicht dan vrouwen. Mannen vielen meer af wanneer de voeding werd veranderd en ook wanneer zowel eten als bewegen werd aangepakt.

Geen verschillende aanpak voor mannen en vrouwen

De onderzoekers geven aan dat er geen reden is om voor mannen en vrouwen een andere aanpak van gewichtsverlies te kiezen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat als je gewicht wilt verliezen je het beste minder calorieën kunt eten in combinatie met meer bewegen.

Resultaat uit onderzoek: studies niet geheel sluitend

Startgewicht
Mannen zijn over het algemeen groter en zwaarder dan vrouwen. Niet alle studies hielden rekening met het gewicht dat iemand had voor het afvallen. Wanneer wel rekening werd gehouden met het startgewicht, waren de verschillen in gewichtsverlies tussen mannen en vrouwen minder duidelijk.

Biologische verschillen
Behalve dat er niet altijd is rekening is gehouden met het startgewicht, kunnen de verschillen in gewichtsverlies tussen mannen en vrouwen ook andere oorzaken hebben. Zo sluiten de dieetprogramma’s uit de onderzoeken misschien beter aan bij mannen. Of het kan een biologische verklaring hebben: mannen hebben over het algemeen meer spiermassa dan vrouwen. Met meer spieren verbrand je iets meer energie. Daarentegen zijn spieren weer zwaarder dan vetmassa.

Gewicht alleen is niet bepalend

De onderzoekers adviseren om in toekomstige studies rondom effect van dieetprogramma’s niet alleen naar het absolute gewichtsverlies te kijken, maar ook naar gewichtsverlies als percentage van het startgewicht en daarnaast ook de verandering in de BMI-index.

Gezond afvallen

Zonder dieet gezond afvallen begint met een goede voorbereiding en motivatie. Het Voedingscentrum heeft een stappenplan opgesteld om te zorgen dat je klaar bent om af te vallen. Middelen die je helpen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Lees hier de tips om gezond af te vallen

Uitleg BMI

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. De BMI kan worden berekend voor kinderen en volwassenen van 2 t/m 70 jaar.
Voor sommige groepen, zoals Aziaten en hindoestanen, gelden andere grenswaarden. Dat heeft te maken met een andere lichaamsbouw.

Toelichting op het onderzoek
De onderzoekers hebben 49 studies op een rijtje gezet, die het effect van interventies (dieetprogramma’s) gericht op gewichtsverlies hebben onderzocht. Ze keken of er een verschil was tussen mannen en vrouwen in gewichtsverlies.

Bron: Het Voedingscentrum


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht