Afvallen zonder dieet? Jazeker!

post afbeelding

Zou het niet mooi zijn als je kon afvallen zonder dieet? Afvallen zonder dieet is zeker mogelijk! En nee, je hebt daar geen exotische afslankpil of een ander speciaal afslankproduct voor nodig. Afslankpillen en andere wondermiddeltjes zijn alleen maar bedoeld om je portemonnee lichter te maken. Wat werkt dan wel? Kort gezegd komt het neer op je eetpatroon en leefstijl.

Aanpassen leefstijl

Als je je eetpatroon niet aanpast, dan zal je op de weegschaal geen resultaat van deze afslankproducten zien. Afvallen zonder dieet is mogelijk mits je aanpassingen in je leefstijl doorvoert. Afhankelijk van je huidige leefstijl zullen deze aanpassingen drastisch of minder drastisch moeten zijn. Het voordeel van het aanpassen van je leefstijl is dat je daarna nooit meer op dieet hoeft en nooit problemen zal hebben om op gewicht te blijven. Bovendien zal je gezonder leven en een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van welvaartsziektes zoals hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk en diabetes type 2.

In dit artikel zetten we globaal uiteen hoe een gezonde en verantwoorde leefstijl er uit ziet. Een leefstijl waarbij je gewicht verliest en op gewicht blijft.

Voedingskeuzes

De belangrijkste aanpassingen zal je op het gebied van voeding moeten maken. Als je op dit moment last van overgewicht hebt dan is dat het gevolg van teveel eten en wellicht ook van slechte voedingskeuzes.

Schrap suiker uit je dieet

Belangrijk is om suikers uit je dagelijkse eetpatroon te gaan schrappen. Dit niet alleen vanwege de calorieën waar suikers rijk aan zijn, maar ook vanwege de vervellende effecten op de bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding. Als we suiker eten dan stijgt de bloedsuikerspiegel. De suikers worden in de vorm van glucose opgenomen in het bloed. Om de glucose uit het bloed te kunnen opnemen, maakt het lichaam insuline aan. Hoe meer glucose er in het bloed zit hoe meer insuline er aangemaakt moet worden. Onder invloed van insuline wil het lichaam ook vet opslaan en vasthouden.

Vele vormen van suiker

Wil je gewicht verliezen, dan is het op de eerste plaats zaak om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Dit doen je door geen producten meer te eten waaraan suikers zijn toegevoegd. Hou er daarbij rekening mee dat aan veel producten suikers met ‘schuilnamen’ zijn toegevoegd. Die eindigen vaak op ‘ose’, zoals dextrose of fructose. Ook woorden waarin ‘stroop’ of ‘siroop’ is verwerkt zijn vormen van suiker.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten hebben hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel als suikers. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel worden omgezet in enkelvoudige koolhydraten (suikers). Bronnen van snelle koolhydraten moeten daarom vervangen worden door bronnen van langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten worden langzaam omgezet tot enkelvoudige koolhydraten. Daardoor is er een langdurige en meer constante afgifte van glucose aan het bloed. Je hebt langer een voldaan gevoel en je hebt na de maaltijd hier nog de energie van.

Bronnen van snelle koolhydraten
Frisdrank, vruchtensappen, wit brood, bruin brood, gebakken aardappelen, gefrituurde aardappelen, witte rijst, bloem, pasta en alles waar suiker in zit.

Bronnen van langzame koolhydraten
Volkoren brood, volkoren pasta, groente, zilvervlies- of bruine rijst, zoete aardappel, havermout, spelt en quinoa.

Wat ook belangrijk is om light dranken te laten staan. De zoetstoffen foppen onze alvleesklier, die gaat insuline aanmaken zodra je iets zoets in je mond stopt.

Let op voedingsstoffen

Bij voeding is het ook belangrijk dat je voeding voedzaam is. Dat klinkt misschien heel logisch maar het grootste deel van het voedsel in onze supermarkten is niet voedzaam. Veel voedsel leveren ons wel veel calorieën maar geen of weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten, gezonde vetzuren en voedingsvezels.

Voedzame voeding

Voedzame voeding vindt je op de groente en fruit afdeling van de supermarkt. Alle soorten groenten en fruit voorzien ons lichaam van essentiële vitamines, sporenelementen, mineralen en antioxidanten. Door veel af te wisselen zorg je ervoor dat je lichaam gevoed wordt met verschillende vitamines en mineralen. Door af te wisselen in kleur weet je zeker dat je alle vitamines en mineralen binnen krijgt.

Idealiter eet je zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Bewerkt voedsel (voedsel uit een verpakking) bevatten vaak ongezonde ingrediënten zoals suikers, zout, E-nummers, geharde vetten en geraffineerde (snelle) koolhydraten. Door het bewerken van het voedsel zijn bovendien vaak voedingsvezels en vitamines verloren gegaan.

TIP:
Voor een optimale gezondheid zou je dagelijks in ieder geval 275 gram groente en 200 gram fruit moeten eten.

Gezonde vetten

Voor gezonde vetten kan je dagelijks een handje noten eten. Het liefst noten welke niet verwarmt zijn geweest omdat de gezonde vetten er dan nog in zitten. Voor de gezonde omega-3 vetzuren kan je tweemaal per week een vette vissoort eten zoals zalm, tonijn, haring of makreel.

Daarnaast kan je gebruik maken van olijfolie of kokosolie om in te bakken. Je brood kan je het beste smeren met roomboter in plaats van margarine.

Als je er voor zorgt dat je eetpatroon bestaat uit onbewerkt en gezond voedsel dan zal je merken dat je hier veel eerder een voldaan gevoel van zult hebben. Hierdoor ga je vanzelf minder eten waardoor je gewicht zult verliezen en beter op gewicht zult blijven.

Bewegen

Naast een aanpassing van het dieet kan je eventueel een aanpassing in je leefstijl maken op het gebied van beweging. Het is niet zo dat je moet bewegen om af te kunnen vallen, om af te vallen kan je volstaan met een aanpassing van je voedingspatroon. Bewegen helpt echter wel om eerder je streefgewicht te bereiken en het is natuurlijk goed voor je gezondheid.

Wat je aan sport of beweging gaat doen maakt eigenlijk niet zoveel uit. Of dit nu hardlopen, fietsen, zwemmen, fitnessen, tennissen of wandelen is. Het gaat erom dat je er plezier in hebt. Alleen als je plezier aan een sport beleeft zal je dit regelmatig gaan doen waardoor je hier op de lange termijn het meeste profijt hebt.

Rust erg belangrijk

Om af te kunnen vallen is het belangrijk dat je hormoonhuishouding in balans is. Als je een leven hebt met veel stress, dan is het belangrijk dat je probeert een aantal van deze stressbronnen uit je leven te verbannen, of dat je in ieder geval leert om met de stress om te gaan. Het inbouwen van momenten van ontspanning is daarbij belangrijk. De boog kan niet altijd gespannen staan. Daarnaast is voldoende nachtrust belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Minimaal 7 uur per nacht slaap, 8 uur is nog beter.

Verdiep je verder

Wil je meer weten over het aanpassen van je leefstijl dan adviseren we om daar eens een goed boek over te lezen. Dit artikel is te kort om alle facetten van een gezonde leefstijl te belichten.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

6 tips tegen een droge huid

Door Redactie GezondTotaal

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht