Alcohol en seks: een goede combi?

post afbeelding

Op mijn seksuologie-spreekuur meldt zich een verlegen, schuchtere 19-jarige jonge vrouw. Uit haar verhaal blijkt dat ze heel onzeker is over haar lichaam. Ondanks diëten en sporten blijft ze acht kilo te zwaar en haar frustratie en verdriet nemen met de dag toe. ‘Ik word er zó onzeker van! En het lijkt wel of alle gesprekken tegenwoordig gaan over dik zijn en afvallen’, eindigt ze zuchtend.

Auteur: Dominique Duchenais

Ondoordacht grens over gegaan

Ze is sinds een week terug uit Spanje, haar eerste zomervakantie zonder ouders. Aangespoord door haar hartsvriendin heeft ze in die twee weken flink wat alcohol genuttigd, terwijl ze daarvoor geen alcohol dronk. En wat bleek? Ze kreeg meer vertrouwen in haar lichaam, alle remmingen verdwenen en haar onzekerheden smolten weg. ‘Ik hoorde er eindelijk bij en was niet langer het dikke, verlegen, onzichtbare meisje, maar de flirtende diva. Ik had ze voor het uitkiezen.’ Maar dat was slechts een façade, want ’s morgens haatte ze zichzelf als ze wakker werd naast iemand waarvan ze walgde.

Schaamte en schuldgevoelens

Ze was er letterlijk doodziek van geworden, gepaard gaande met braken. Nadat dit zich een paar dagen had herhaald, voelde ze zich somber, smerig, ellendig en vooral stom. Ze raakte mentaal en emotioneel zo in de war dat ze paniek- en angstaanvallen kreeg. Overspoeld door schaamte en schuldgevoelens, wilde ze eerder naar huis gaan. Haar vriendin had hier geen begrip voor en snauwde dat ze hun vakantie niet moest bederven met haar depressieve gedoe. Dit bracht veel stress en spanning mee. Nu ze weer thuis is, spelen moeheid en gespannenheid haar parten.

Onzekerheid en angst

Omdat ze hier verder met niemand over kan en wil praten, is ze naar mijn praktijk gekomen. Ik complimenteer haar, omdat hieruit blijkt dat ze sterker is dan ze denkt. Ze heeft zich niet laten weerhouden door angst en schaamte. Tijdens onze sessies focussen we ons op het opbouwen van zelfvertrouwen. Onzekerheid heeft te maken met angst. Angst dat je niet goed of mooi genoeg bent. Dat je verkeerde keuzes maakt en faalt. Angst verslindt je zelfvertrouwen, ontdoet je van elke logica, en ontneemt alle vreugde en geluk uit je hart. De kracht en zekerheid moet uit jezelf komen en niet uit een fles.

Alcohol en seks

Naar aanleiding hiervan heb ik me verdiept in het onderwerp alcohol en seks. Studies hebben aangetoond dat alcohol sommige mensen in staat kan stellen om seksuele remmingen of angsten te overwinnen, vandaar dat dronken one night stands vaker voorkomen. Dit type seks mist intimiteit en er zijn vaak ongewild meerdere personen bij betrokken. Ondanks dat de lust toeneemt, zijn grote hoeveelheden alcoholgebruik geassocieerd met problemen bij het krijgen van erecties. Mannen hebben moeite met ejaculeren, terwijl vrouwen veel meer stimulatie nodig hebben om een orgasme te krijgen dan vrouwen die weinig of niets drinken.

Eén tot twee drankjes kunnen heilzaam zijn voor de gezondheid (ook daar lopen de meningen trouwens over uiteen), maar als je echt goede seks wilt hebben, probeer het dan zonder alcohol te gebruiken. Vraag in plaats daarvan advies over het verbeteren van je liefdesleven en/of je lichaam, als dit onzekerheid schept.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Zo kom je uit je seksuele winterdip

Door Gast Blogger

Waarom heb JIJ seks?

Door Yvonne van Baardwijk

Reageer op dit bericht