Alles over anorexia nervosa

post afbeelding

Er zijn nogal eens wat misverstanden en vooroordelen over de ziekte anorexia nervosa. In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat anorexia nervosa precies is.

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa (vaak afgekort tot anorexia) houdt in dat je niet toegeeft aan je honger en dat je dit hongergevoel de hele dag probeert te onderdrukken. Je bent de hele dag bezig met eten en afvallen, tot het obsessieve toe. Je hebt jezelf op een strikt dieet gezet, waarbij je vaak dezelfde dingen eet op een dag, op gezette tijden. Wanneer je aan anorexia lijdt, probeer je je eetgedrag voor mensen in je omgeving verborgen te houden. Je ontkent tegenover zowel jezelf als je omgeving dat je eetprobleem hebt.

Wat zijn de gevaren van anorexia?

Juist omdat iemand die anorexia heeft ontkent dat hij of zij een probleem heeft en zijn of haar gedrag probeert te verbergen, is dit een gevaarlijke ziekte. Iemand kan jarenlang deze ziekte hebben zonder dat iemand het opmerkt. Er kunnen veel lichamelijke klachten optreden door ondervoeding en vermagering:

  • Verstoring van menstruatiecyclus
  • Verslechterd gevoel van welzijn (moe, lusteloos, depressief)
  • Dwang- en angststoornissen
  • Slecht gebit en haren
  • Donsachtige beharing in o.a. gezicht en borst door lage lichaamstemperatuur
  • Afbraak van spierweefsel
  • Uitdroging
  • Slaapproblemen
  • Nier- en leverbeschadigingen, hartritmestoornissen en hartstilstand

Anorexia is een psychiatrische ziekte en heeft het hoogste sterftepercentage van alle psychiatrische ziektes. 5 tot 10% van de anorexia-patiënten overlijdt.

Wat zijn de oorzaken van anorexia?

Er zijn vele oorzaken van anorexia. Ze worden veelal onderverdeeld in biologische factoren (zoals genetische oorzaken), culturele factoren (zoals het heersende slankheidsideaal), gezinsfactoren (zoals een slechte sfeer binnen het gezin) en psychologische factoren (zoals een negatief zelfbeeld).

Hoe wordt anorexia behandeld?

Anorexia is een psychiatrische ziekte die lange tijd nodig heeft om te genezen. Sommige mensen genezen zelfs helemaal niet. Ongeveer 45% van de anorexia-patiënten geneest volledig, 35% gedeeltelijk en 20% geneest niet. Er zijn veel verschillende behandelingsmethoden voor anorexia. Voorbeelden zijn cognitieve gedragstherapie, voedingsmanagement en interpersoonlijke psychotherapie.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Obsessie voor gezond eten. Het bestaat.

Door Redactie GezondTotaal

Tijd: het is mijn vijand en voor even mijn vriend

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Lymfoedeem en de behandeling

Door Judith Doodeman

Weg met die liprimpels!

Door Joost Kroon

Reageer op dit bericht