Alles over de bloedsuikerspiegel en het meten van de glucoseconcentratie

post afbeelding

De glucose of bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die op enig moment in uw bloed zit. Ons lichaam heeft glucose nodig als brandstof voor de cellen. De voeding die we gebruiken wordt voor een groot deel omgezet in glucose. Het spijsverteringsstelsel haalt uiteraard ook nog andere stoffen uit ons eten die nodig zijn om de processen in ons lichaam op de juiste manier te laten verlopen. Bij glucose kan het net als bij andere stoffen voorkomen dat er te veel of te weinig in het bloed zit. Dit kan allebei vervelende gevolgen hebben. Mensen die diabetes hebben, kampen vaak met grote schommelingen van het glucosegehalte. Ze kunnen hierdoor zowel een te lage als te hoge bloedsuikerspiegel hebben.

Wat is de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel is dus de hoeveel glucose die zich op enig moment in het bloed bevindt. Ons lichaam is in staat om koolhydraten die zich in de meeste voedingsstoffen bevinden om te zetten in glucose. Deze glucose kan worden opgenomen in onze cellen dankzij het hormoon insuline. Als er veel glucose in het bloed aanwezig is, bijvoorbeeld na de maaltijd, wordt er extra insuline aangemaakt. Deze extra insuline zorgt ervoor dat de cellen de glucose snel opnemen. Op die manier blijft de bloedsuikerspiegel stabiel onder invloed van een voldoende productie van insuline.

Waarden van de bloedsuikerspiegel

Hoewel er bij iedereen schommelingen voorkomen in de waarden van de bloedsuikerspiegel, zorgt insuline er bij gezonde mensen voor dat de waarden in het algemeen over een langere periode stabiel blijven. Omdat er variatie kan optreden bij het meten, afhankelijk van onder meer het tijdstip, de activiteit en de laatste maaltijd, dienen er altijd meer metingen plaats te vinden. Het kan echter voorkomen dat het glucosegehalte te hoog of te laag is.

Te lage bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel wordt in de medische wereld hypoglykemie genoemd. Het kan diverse oorzaken hebben. Niet genoeg eten, te veel lichaamsbeweging, maar ook een duidelijk overmatig gebruik van alcohol. De symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel zijn onder andere: honger, verwardheid, beven, zweten, duizeligheid en een wisselend humeur. Omdat er in dergelijke situaties niet genoeg brandstof voor de cellen is om normaal te kunnen functioneren, kan deze situatie tot grote problemen leiden en kan men bewusteloos raken.

Te hoge bloedsuikerspiegel

De medische term voor een te hoge bloedsuikerspiegel is hyperglykemie. Het wordt vaak veroorzaakt door een te grote hoeveelheid eten of drinken op een bepaald moment. Maar ook stress, onvoldoende lichaamsbeweging of ziektes die gepaard gaan met diarree, koorts of braken kunnen de oorzaak zijn.  Symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel zijn onder meer: moeheid, dorst, jeuk en veel plassen. De gevolgen van hyperglykemie die lang aanhoudt, kunnen zeer schadelijk zijn voor het lichaam.

Diabetes mellitus

Bij mensen die lijden aan diabetes mellitus produceert het lichaam te weinig insuline. Maar het kan ook voorkomen dat de cellen niet goed reageren op de aanwezige insuline. De oorzaak van suikerziekte is nog steeds niet bekend en er zijn twee typen. De eerste en meer ernstige vorm wordt vaak in verband gebracht met erfelijkheid. De tweede vorm, die vaak op latere leeftijd voorkomt, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de manier waarop in ontwikkelde landen wordt gegeten en (te weinig) bewogen. Het wordt daardoor een typische welvaartsziekte genoemd die steeds vaker voorkomt over de hele wereld.

Er is geen geneeswijze voor diabetes mellitus

Omdat de cellen in het lichaam niet in staat zijn om de glucose op een juiste manier te verwerken, kunnen er grote schommelingen optreden in de bloedsuikerspiegel. Er kan afwisselend sprake zijn van zowel een te hoge als een te lage waarde. Het lichaam kan hierdoor veel schade oplopen als niet wordt ingegrepen.

Omdat er nog te weinig duidelijk is over de oorzaken van suikerziekte is er ook nog geen medicijn om het te genezen. Patiënten met de mildere vorm kunnen meestal volstaan met het slikken van medicijnen die het glucosegehalte verhogen of verlagen. Bij de meer ernstige vorm is her noodzakelijk om insuline in te spuiten. Inmiddels zijn er ook pompjes beschikbaar die in het lichaam worden aangebracht en automatisch de juiste dosering geven.

Bloedsuikerspiegel meten

Vaak wordt er bij een standaard bloedonderzoek in een ziekenhuis ook gemeten wat de bloedsuikerspiegel is. Ook bij mensen die de diagnose diabetes mellitus hebben, wordt dit gemeten. Maar het is meestal maar een momentopname die weinig kan zeggen over uw ziekte. Alleen door een dagelijkse meting is het mogelijk om te zien in hoeverre er sprake is van schommelingen. Dit beeld geeft ook betere waarden voor de behandeling van de ziekte. Hoewel in de meer ernstige gevallen de symptomen zeer heftig kunnen zijn, hoeft een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel niet altijd tot duidelijke symptomen te leiden en kan dit ertoe leiden dat de ziekte pas in een later stadium wordt ontdekt.

 Thuis uw bloedsuikerspiegel meten

Ook thuis kunt u redelijk eenvoudig uw glucosegehalte meten met een bloedglucosemeter. Eigenlijk is het enige wat u nodig heeft een druppel bloed en een betrouwbare bloedsuikermeter. U brengt de druppel bloed aan op het geprepareerde gedeelte van de meter. Na een periode van enkele seconden kunt u dan de waarde van uw bloedsuikerspiegel aflezen.

Over bloedsuikermeters

Er zijn een groot aantal bloedsuikermeters voor thuisgebruik in de handel momenteel. Het is voor u van belang om er één te kiezen die compact is en eenvoudig in het gebruik. Het belangrijkste is dat u een regelmatige zelfcontrole kunt doen. Hierdoor kunt u tijdig ingrijpen door de juiste medicijnen te gebruiken of medische hulp te zoeken. Omdat het juist in gevallen dat u afwijkende waarden krijgt van belang is om een tweede test te doen, is een meter waarop u snel een tweede test kunt doen aan te raden. Het vastleggen van de meerwaarden door de tijd heen, kunt u doen door deze in een app in te brengen. Sommige luxere bloeddrukmeters hebben de mogelijkheid om dit automatisch op te slaan. Laat u goed informeren en overweeg de aankoop van een startpakket.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De voordelen van keukenmixers voor gezonde Maaltijden

Door Redactie

Praktische tips om effectief te stoppen met blowen

Door Redactie

Het belang van seksuele gezondheid en welzijn in relaties

Door Redactie

Duurzame uitvaartzorg: Een groene benadering van afscheid nemen

Door Redactie

Reageer op dit bericht