Alles wat je moet weten over Stevia

post afbeelding

We worden ons steeds bewuster van ons lijf en onze omgeving. Dit is hartstikke goed natuurlijk, dit zorgt er namelijk voor dat we bewust bezig zijn met het bereiken en behouden van een gezonde en gelukkige levensstijl. Het is ook niet voor niets dat steeds meer mensen stevia als vervanger van suiker gebruiken.

Wat is stevia?

Stevia is een zeer intensieve zoetstof die wel bijna 300 keer zoeter is dan suiker. Sinds 2011 mag dit goedje ook in de Europese Unie gebruikt worden. Stevia wordt geïsoleerd uit een plant die je vindt op de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. In deze streken wordt het blad van deze plant al eeuwen gebruikt als natuurlijk zoetmiddel. Zo wordt er onder andere thee van deze bladeren getrokken.

Hoe wordt stevia gemaakt?

De bladeren van de steviaplant worden gemalen en vervolgens geweekt in heet water. De waterige oplossing die hieruit overblijft wordt vervolgens verder gezuiverd en gedroogd. Wat hieruit overblijft wordt ‘stevia’ genoemd. Het zoetstof van de bladeren van de steviaplant wordt dus volledig geïsoleerd en vervolgens gebruikt voor consumptie.

Waar kun je stevia voor gebruiken?

Stevia is zo zoet als suiker en levert verder geen calorieën. Een plantaardig middel dat dus een mooie vervanger is voor wat wij normaal gebruiken als suiker. Het blijft stabiel bij verhitting, wat betekend dat het ook zeer geschikt is als zoetstof tijdens het koken en bakken. Wat stevia zo populair maakt is het feit dat het niet opgenomen kan worden door ons lichaam. Als resultaat zet de darmflora stevia deels om in steviol, wat ons lichaam wel op kan nemen. De opgenomen steviol verlaat het lichaam vervolgens direct via de urine. De overgebleven restanten van stevia verlaten het lichaam via de ontlasting. Er blijft dus geen zoetstof achter in het lichaam.

Hoe smaakt stevia?

Zoals we al vertelden is stevia bijna 300 keer zoeter dan suiker. Dat betekend natuurlijk dat stevia ongelooflijk zoet is. Maar onze tong neemt de zoetheid van de stevia wat vertraagd waar. Het heeft een wat bittere, dropachtige nasmaak wat het dus ook net wat anders maakt dan de kristalsuiker die je meestal in de keuken tegenkomt.

Voedingsadvies stevia

Net als alle andere producten is stevia alleen gezond wanneer het in normale mate ingenomen wordt. Bij een normaal eetpatroon zou je dus ook nooit teveel stevia binnenkrijgen. Om over de maximale hoeveelheid heen te gaan zou je wel 3 liter frisdrank moeten drinken. Wil je meer weten? Check dan wat meer informatie over de e-nummers online.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht