Alles wat u moet weten over de rolstoel

post afbeelding

Als u tijdelijk of helemaal niet meer kan lopen, zijn er tegenwoordig een aantal hulpmiddelen zoals de scootmobiel en een gehandicaptenvoertuig. Maar als u een compact hulpmiddel zoekt waar u de hele dag mobiel kunt zijn, binnen en buiten? Dan is een (elektrische) rolstoel vaak de beste oplossing. Wat voor rolstoelen zijn er tegenwoordig en wat is voor u het meest geschikt?

De geschiedenis van de rolstoel

Wanneer de rolstoel voor het eerst werd gebruikt, is niet echt bekend. Er is een Chinese tekening van een man die in een stoel op wielen zit uit de 6e eeuw. Uit de geschiedschrijving weten we ook dat in de 16e eeuw de Spaanse koning Filips II last had van jicht. Hij liet een stoel maken met vier wieltjes en beensteunen om toch mobiel te blijven. In de 19e eeuw werden de eerste rolstoelen gemaakt die ook door gewone burgers konden worden gebruikt. Erg handig of comfortabel waren deze echter niet. Pas in de 20e eeuw komt er een lichtgewicht en opvouwbaar model op de markt. De eerste rolstoel met motor dateert uit 1916 en werd gemaakt in Engeland. Het werd geen succes, omdat de stoel veel te zwaar en duur was.

De moderne tijdelijke rolstoel

De meeste mensen kiezen voor een standaard rolstoel, zeker als die maar voor een korte periode nodig is of weinig wordt gebruikt. Deze stoelen zijn natuurlijk niet op maat gemaakt. Het zitcomfort is wel redelijk, maar als u dagenlang in de stoel zit, levert dat meestal ongemak op. Met kussens is het vaak wel mogelijk om het comfort aanzienlijk te verhogen. De meeste standaardmodellen zijn licht en inklapbaar. U kunt ze dus handig meenemen. Rollen is iets dat u zelf moet doen. Er zijn tegenwoordig ook rollators die tijdelijk als rolstoel kunnen worden gebruikt. Bijzonder praktisch als u niet altijd een rolstoel (meer) nodig hebt. Deze standaard rolstoelen kunt u vaak huren, maar kopen kan natuurlijk ook.

De permanente rolstoel

Als u een rolstoel gedurende een lange periode of permanent moet gaan gebruiken, zal deze vrijwel altijd op maat voor u worden gemaakt. De specialist adviseert dan en zorgt dat de stoel voor u op maat wordt gemaakt. Een goede aansluiting op het lichaam is noodzakelijk, omdat in dat geval ook bij dagelijks gebruik de lichamelijke ongemakken beperkt zullen blijven. De meeste permanente rolstoelen worden actief bewogen dus met de handen.

De voortbeweging van rolstoelen

Een rolstoel die met de handen wordt voortbewogen is in het algemeen compact en wendbaar. Hierdoor is het mogelijk om deze snel en makkelijk voort te bewegen. De meeste rolstoelen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Er zijn actieve rolstoelen die ook een duwmogelijkheid hebben. Het zelf voortbewegen doet u met hoepels of handpedalen (handbike). Als u gebruikmaakt van hoepels, kan dat best pijnlijk zijn voor uw handen. Het gebruik van speciale handschoenen is zeker aan te bevelen.

De handbike

Er zijn verschillende opties voor de handbike. Die hebben meestal te maken met de manier waarop de gebruiker wordt geplaatst. Er zijn modellen waarbij u achterover zit, maar ook waarbij u op de buik ligt of op de knieën zit. Daarbij is het soms ook mogelijk om een handbike te koppelen aan de rolstoel, zodat deze alleen indien nodig kan worden gebruikt. Er zijn handbikes die u volledig met uw handen moet voortbewegen. Maar tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid van elektrische ondersteuning of volledige elektrische aandrijving.

De elektrische rolstoel

Als het moeilijk is om de rolstoel met handen en armen voort te bewegen, is een elektrische rolstoel tegenwoordig ook een optie. Deze ontwikkeling is met name mogelijk geworden door de lichtere accu’s, waardoor de elektrische rolstoel wat gewicht betreft hanteerbaar blijft en toch een goede snelheid en actieradius heeft gekregen. De meeste elektrische rolstoelen hebben een besturing door middel van een joystick. Maar het is ook mogelijk om de besturing via toetsen of de kin te regelen.

De elektrische rolstoel in variaties

Er zijn elektrische rolstoelen met en zonder hoofdsteun op de markt. Ook is het mogelijk om extra ondersteuning aan te brengen voor bijvoorbeeld benen, armen of rug. Door het gebruik van diverse soorten zitkussens kan de elektrische rolstoel aangepast worden aan uw lichaam. De aandrijving is eenvoudig te bedienen. De elektrische rolstoel is in het algemeen erg duurzaam en gaat bij goed gebruik en onderhoud een groot aantal jaren mee.

Een elektrische rolstoel voor binnen

Er zijn speciale elektrische rolstoelen voor binnen. Deze zijn lichter en meer compact. Door te kiezen voor voorwielaandrijving is de draaicirkel klein en kunt u soepele bochten maken. Natuurlijk is het van belang dat de woning aangepast wordt op het gebruik van de elektrische rolstoel. Voldoende afstand tussen de meubels, deuren die geen hindernis vormen en drempels die geen obstakel vormen zijn een vereiste.

Een elektrische rolstoel voor buiten

Gebruikt u de elektrische rolstoel ook veel buiten en legt u behoorlijke afstanden af? Dan is achterwielaandrijving een goede keuze. Daardoor heeft u een grotere draaicirkel maar ook veel stabiliteit. Het is dan ook van belang om een rolstoel te kiezen met een accu die lang meegaat. Dat verschilt per model elektrische rolstoel. Als u met de elektrische rolstoel naar buiten gaat, moet u het volgende nog weten: de verkeersregels voor een elektrische rolstoel zijn hetzelfde als voor een scootmobiel. Zorg dat u deze kent.

De elektrische rolstoel kan via een normaal stopcontact worden opgeladen. Er zijn openbare oplaadpunten, kijk hiervoor op oplaadpalen.nl. De snelheid van een elektrische rolstoel ligt tussen de 5 en 10 kilometer per uur. De actieradius is afhankelijk van de accu tussen de 20 en 60 kilometer.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht