“Als je man verandert”

post afbeelding

Urineverlies: buikdrukverlagende oefeningen helpen

Na de operatie zie ik deze mannen vaak terug als er sprake is van urineverlies. Bekkenbodemspieroefeningen, buikdrukverlagende oefeningen en ontspanningsoefeningen helpen, dus bekkenfysiotherapie wordt na de operatie vervolgd; mannen leren hoe zij het urineverlies kunnen verminderen en zij leren hoe hun bekkenbodem effectief te gebruiken.

Wat betekent het voor jou als vrouw als je man prostaatkanker krijgt?

In het boek “Als je man verandert” wordt het hele proces vanaf de diagnose prostaatkanker beschreven. Op duidelijke wijze worden de diverse therapievormen besproken door uroloog Paul Kil. Marion Bloem heeft in het boek een aantal partners van mannen met prostaatkanker geïnterviewd.

Niets blijft onbesproken in het boek; wat betekent deze ziekte voor je relatie en je seksleven? Je man verandert lichamelijk, zijn karakter en aard kunnen veranderen. Wat betekenen de eventuele erectiestoornissen voor hem, maar ook voor jou. Hoe kun je je seksleven een andere invulling geven?

Vaak voel je je als vrouw alleen; het is een onderwerp wat je misschien niet makkelijk bespreekt met je vriendinnen. De interviews in dit boek zijn erg herkenbaar. De verhalen kunnen jou en je partner tot steun zijn en je helpen samen de intimiteit te behouden in je relatie of weer te hervinden.

Kortom; het boek “als je man verandert ”van Marion Bloem en Paul Kil is een aanrader. Uitgeverij Bert Bakker ISBN 9789035135307.

Bekkenbodemteam

Binnen ons ziekenhuis worden mannen postoperatief vrijwel altijd behandeld door een bekkenfysiotherapeut om de bekkenbodem weer in topconditie te krijgen middels oefeningen.

Na de operatie zijn de patiënten en hun partners blij dat alles achter de rug is. Na verloop van tijd komt echter de kwaliteit van leven aan de orde; een onderdeel daarvan is ook je seksleven. Na enige behandelingen vraag ik, als bekkenfysiotherapeut, altijd hoe het met de erecties gaat. Als er problemen zijn dan adviseer ik de man met klem dit bespreekbaar te maken bij de uroloog.

Veel mensen weten niet dat wij ook een seksuoloog in ons team hebben. Met de seksuoloog kan je seksuele problemen na een prostaatoperatie bespreken.. Een seksuoloog kan jou en je partner met raad en daad terzijde staan, waarbij het zeker niet alleen om je partner met prostaatkanker gaat, maar ook zullen jou gevoelens uitgebreid aan de orde komen.

Dus; maak van je hart geen moordkuil; praat over je ervaringen, je gevoelens, je twijfels, je angst. Het boek kan je hierbij tot steun zijn. Je staat niet alleen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo hou jij je blaas onder controle

Door Gast Blogger

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Ik ben mijn kanker niet

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Haaruitval bij vrouwen: een taboe?

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht