Autisme? Je kunt zo terecht in de ICT!

post afbeelding

Er zijn steeds meer ICT-bedrijven op zoek naar mensen met autisme. “Daar kun je zo aan de slag. De mensen die daar werken hebben het echt naar hun zin, omdat de omgeving helemaal op hen aangepast is.”, zegt mijn vader. “Ja maar pap, ik vind ICT toch helemaal niet leuk.”

Een echte baan

Mijn vader veronderstelt namelijk dat je dan uit de Wajong bent en je een echte baan hebt. Deze redenering van mijn vader lijkt terecht. Ik kan mij ook voorstellen dat het voor bepaalde mensen met autisme werkt. Voor mij niet. Ook al is de omgeving volledig aangepast, dan zou ik nog steeds maar een uur of acht per week kunnen werken. Dan ben ik nog steeds niet uit de Wajong.

Teveel prikkels

Mijn vader kon mijn zoektocht naar werk niet echt waarderen. Het ging allemaal veel te langzaam. “Hoezo doen wat je leuk vindt? Geld verdienen voor de maatschappij!”, was zijn stelling. Zelf begon ik steeds meer te beseffen dat een kantoorbaan het niet ging worden voor mij. Een uurtje reizen naar kantoor en alle prikkels die ik onderweg tegenkwam, halveerden mijn energieniveau.

Maar wat dan?

Ik was ervan overtuigd dat ik iets voor de maatschappij zou kunnen betekenen als het op mijn eigen tempo zou kunnen. Ik zag mijn Wajong-uitkering als de basis van waaruit ik op mijn eigen manier op zoek kon gaan naar betaald werk.
Er kwamen een paar freelance-opdrachten op me af en ik besloot een jaar lang als freelancer te gaan werken om te kijken of dat iets voor me was. Nauwelijks reistijd meer en mijn eigen tijd in kunnen delen. Dat was meer aan mij besteed!

Ondernemer worden

Na dat jaar besloot ik het officieel te maken en schreef ik mijn bedrijf A-typist in bij de Kamer van Koophandel. Ik ben afgestudeerd film- en televisiewetenschapper. Tijdens mijn studie bleek mijn passie meer bij schrijven en fotografie te liggen. Met mijn detailgerichte blik kan ik snel foutjes opsporen in teksten en kan ik alledaagse situaties op een bijzondere manier op de foto zetten.

Computer als middel

Er zullen inderdaad veel mensen met autisme zijn met talent voor ICT. De output van een computer is namelijk veel voorspelbaarder dan die van een mens. Dus ja, ook ik heb affiniteit met ICT en computers, maar ik zet dat op een andere manier in. De computer is het medium dat mij tijd geeft om communicatie te verwerken en met een gepaste reactie te komen. Heel handig voor communicatie met vrienden, maar vooral ook met opdrachtgevers.

ICT en autisme

Als je inderdaad een talent voor ICT hebt, kan het zeker fijn zijn om in een aangepaste omgeving te werken, samen met andere mensen met autisme. Voor sommige mensen met autisme zal een beschermde omgeving ook altijd nodig blijven. Maar wat gebeurt er met de mensen met autisme die niet een ambitie op het gebied van ICT hebben? Of die wel in de ICT willen werken, maar een andere beperking dan autisme hebben?

Andere denkwijze nodig

Wat mij betreft is er over het algemeen een andere denkwijze nodig binnen het bedrijfsleven. Laat ik eindigen met een persoonlijk voorbeeld om uit te leggen wat ik daarmee bedoel. Om werkervaring op te doen heb ik in een communicatieteam gewerkt. Ik was open over wat ik wel en niet kon. Mijn collega’s luisterden en probeerden mij te snappen. Ik heb een prima anderhalf jaar gehad, waarin ik binnen mijn grenzen toch nog best wat grenzen verlegd heb!

Betaald werk

Ik denk dus dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat met een beetje extra energie van beide kanten, heel veel mensen met een beperking voor betaald werk in aanmerking kunnen komen.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht