Bah! Op vakantie met een koortslip

post afbeelding

Heb je alles geregeld en er helemaal klaar voor, krijg je net voordat je op vakantie gaat zo’n vervelende koortslip. Daar zat je nou net niet op te wachten. Staat niet leuk op de foto en zoenen zit er ook niet in. Beschermen dus die lippen!

Hoe je zo’n nare situatie kan voorkomen en wat je moet doen bij een infectie, lees je in dit artikel inclusief handige tips.

Een koortslip? Niet kussen!

De infectie ontstaat veelal door lichamelijk contact zoals kussen of bijvoorbeeld delen van eten met iemand die is geïnfecteerd. Ook het delen van een glas, gebruik van een scheermesje of contact met geïnfecteerde handen kan tot besmetting leiden. Dus goed opletten als je op vakantie gaat, of bent. Want eenmaal besmet, duurt het gauw 10 tot 14 dagen voordat je er weer vanaf bent. Dag vakantie…

Bescherm je lippen

Probeer een koortslip te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je verderop in dit artikel. Het is ook belangrijk dat je je lippen goed beschermt tegen de zon, dus tegen UV straling. Want het is natuurlijk niet echt fraai als je met verschilferde lippen of erger nog, met een koortslip je vakantie doorbrengt.

Koortslip kort uitgelegd

Een koortslip is een virusaandoening, veroorzaakt door het zogenaamde herpes simplex virus. Een koortslip komt vaak terug op dezelfde plek. Het koortslipvirus zit in de zenuwen rondom je mond en lippen. Als je eenmaal dit virus hebt, blijft deze in je lichaam in een soort slaapstand. Bij actief worden, ontstaan er geïnfecteerde lipcellen. Er vormen zich dan blaasjes (koortsblaasjes) met besmettelijk vocht.

De triggers: zo kan een koortslip ontstaan

Verminderde weerstand is een bekende oorzaak die virus activeert. Men noemt dat ook wel triggeren van het virus. Andere oorzaken zijn:

 • Vermoeidheid en stress
 • Koorts en verkoudheid
 • Droge of schrale lippen door zonlicht of juist koud weer
 • Beschadiging aan lippen (zoals bij de tandarts of door hete thee)
 • Menstruatie

Tinteling: koortslip kondigt zich aan

Een koortslip kondigt zich min of meer aan. Als je al eens een keer een koortslip hebt gehad, dan herken je heel goed de symptomen. Een koortslip kent 4 fases. Het start met een tinteling. Dit is een soort van voorbode. De koortslip is dan nog niet zichtbaar. Het is ook het beste moment iets tegen het verder ontstaan van de koortslip te ondernemen of de symptomen te verminderen. Zijn er eenmaal al symptomen te zien, zoals een rode huid, dan is de infectie al besmettelijk. Belangrijk om te weten vanwege lichamelijk contact. Het is namelijk niet zo dat pas bij zichtbare blaasjes, de koortslip besmettelijk is.

Probeer de koortslip te voorkomen

De triggers die het virus activeren zijn bekend. Voorkom je daarmee een koortslip? Nee, het risico erop verlaag je wel. Naast het goed letten op de triggers, nog enkele tips om een koortslip te voorkomen:

 • Slaap voldoende
 • (Her)ken de symptomen
 • Eet gezond
 • Verzorg je lippen en houd ze vochtig
 • Vermijd felle zon
 • Bijt niet op je lippen

Heb je toch eenmaal een koortslip opgelopen, hou dan hier rekening mee:

 • Neem voldoende rust
 • Even niet zoenen
 • Was je handen
 • Geen bestek, kopjes of wat dan ook delen
 • Kalm aan met opbrengen en verwijderen van make up
 • Niet krabben

Een koortslip komt vaak terug op dezelfde plek. Het koortslipvirus zit in de zenuwen rondom je mond en lippen en bij actief worden, ontstaan er geïnfecteerde lipcellen. Er vormen zich dan blaasjes. Men noemt die ook wel koortsblaasjes. Het vocht in deze blaasjes is zeer besmettelijk.

Een koortslip en dan?

Heb je eenmaal een koortslip dan kan je de duur van de koortslip verkorten en de symptomen verminderen. Hoe eerder je het ontstaan onderkent, hoe beter het is. Het beste is om je koortslip te behandelen zodra je de koortslip voelt aankomen. Lukt dat niet en komen de eerste tintelingen op, ook dan is het nog sterk aan te raden de lippen direct te behandelen met een balsem, crème, zalf of een patch.

Behandelen koortslip

Er is zijn 2 medische hulpmiddelen op de markt van SoreFix*. Om een koortslip te helpen voorkomen is er Sorefix Prevent. Een balsem op basis van een uniek gepatenteerde zinkformule, met een beschermingsfactor 30.

Ben je net te laat en komt de koortslip op, probeer dan eens SoreFix Rescue. Dit is een transparante crème en dus een discreet middel. Het helpt bij een effectieve behandeling van de 4 fases van je koortslip.

*SoreFix is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Belangrijkste tip: ga uitgerust op vakantie

In dit artikel las je van alles over oorzaken, triggers, symptomen en meer. Belangrijkste is om al voor je vakantie te ‘ontstressen’ en je rust te nemen. Neem voor de zekerheid de noodzakelijke middelen mee voor het geval dat. Zeker als je al eens een koortslip hebt gehad.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Pas je levensstijl aan met een app!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht