Baringspijn: lachgas alternatieve pijnstiller

post afbeelding

Onderzoek wijst uit dat vrouwen zelf willen kiezen hoe ze omgaan met baringspijn. Ze willen ook meer keuze hebben dan alleen de ingrijpende ruggenprik of een infuus met pijnstillers. De meeste vrouwen geven er de voorkeur aan om te bevallen zonder pijnmedicatie. Maar ze zijn blij dat er middelen zijn als ze die nodig hebben.

Begeleiding belangrijk

In Nederland is bij vrouwen, hun partners en zorgverleners veel aandacht voor de omgang met baringspijn. Belangrijk hierbij is de begeleiding tijdens de bevalling door een verloskundige. Goede en respectvolle hulp geeft vrouwen een groter gevoel van controle en daardoor vaak meer tevredenheid over hun bevalling.

Elke bevalling anders

Zwangere vrouwen en hun partners krijgen doorgaans veel gekleurde informatie over bevallen en hoe om te gaan met baringspijn. Een bevalling is lastig te plannen omdat het haast bij iedere vrouw anders verloopt. Duidelijke en eerlijke informatie helpt zwangere vrouwen bij het vormen van een reëler beeld. Het onderzoek wees uit dat een meerderheid van de vrouwen anders om gaat met de baringspijn dan dat men vooraf aangaf.

Lachgas als alternatief

Er komen meer en meer bevalcentra / bevalhuizen waar vrouwen kunnen bevallen in een huiselijke omgeving. Hier kunnen ze kiezen voor pijnbestrijdingsvormen zoals lachgas. De kenmerken zijn:

  • Het is een niet-invasieve methode (niet belastend)
  • Makkelijk te starten
  • Zelf toe te dienen
  • Lachgas werkt relatief snel (binnen een minuut)
  • Het is ook weer snel uitgewerkt (na 2 à 3 uitademingen)

Lachgas lijkt effectief en veilig voor moeder en kind en veilig voor zorgverleners in een omgeving met goede ventilatie en afzuiging.

Bron: VUmc
Trudy Klomp deed onderzoek naar de houding van zwangere vrouwen tegenover pijnbestrijding.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Gentle keizersnee: Anne laat je meekijken

Door Anne Tel

Waren dit weeën?

Door Karin de Zwaan

Kom maar op met dat verlof!

Door Karin de Zwaan

Ik ben een kraamvrouw zonder baby

Door Nathalie van Stijn

Reageer op dit bericht