Bekkeninstabiliteit? Tips en weetjes

post afbeelding

Als de banden -die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden- beschadigd raken of verzwakken kan dit oorzaak zijn van bekkeninstabiliteit. Je bekken bestaat uit verschillende botten: het heiligbeen aan de kant van je rug, een darmbeen aan allebei je zijkanten en het schaambeen aan de voorkant van je bekken.

Door: Vivienne Westerhoud (mamas.nl)

Banden worden weker

Ongeveer halverwege je zwangerschap maakt je lichaam het hormoon relaxine aan. Relaxine zorgt ervoor dat je gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden. Het is een gezonde reactie van jouw lichaam op je zwangerschap. De botten in je bekken kunnen hierdoor namelijk gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor je baby om bij de geboorte naar buiten te kunnen komen. Omdat je banden in de tweede helft van je zwangerschap slapper zijn, kunnen ze minder belasting verdragen. Je zult hier rekening mee moeten houden door geen zware dingen meer te tillen en ook rustig aan te doen met sporten.

Overbelasten van bekken

Na de bevalling worden de banden van je bekken weer steviger en kan je bekken weer alles aan. Maar als je tijdens je zwangerschap je bekken overbelast, heb je kans om bekkeninstabiliteit te krijgen. Dat geeft veel pijn rond je schaambeen, in je onderrug of aan je stuitje. En het duurt vaak ook na de bevalling langer voordat je weer hersteld bent. Minder dan tien procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit.

Tips bij bekkeninstabiliteit

In de meeste gevallen is bekkeninstabiliteit van tijdelijke aard. Maar het is -zeker zodra je baby is geboren- een behoorlijk vervelende aandoening. Mijn tips:

  • Geef jezelf tijdens je zwangerschap en na de bevalling echt voldoende rust.
  • Vraag je partner of andere mensen in je omgeving je te helpen met het tillen van de boodschappen en de zwaardere klusjes in het huishouden.
  • Als je veel pijn hebt, kun je tijdelijk een rolstoel aanvragen. In deze periode is het handig om de beschikking te hebben over een auto. Dat hoeft natuurlijk geen Mercedes-benz C-klasse te zijn. Denk in ieder geval aan voldoende laadruimte voor de rolstoel om je toch wat meer vrijheid en mobiliteit te geven in deze lastige periode.

En… vergeet vooral niet te genieten van je baby!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Pijn bij vrijen: oorzaken en tips

Door Delicia Schaap

Taboes? Praat erover!

Door Linda Ernste

Seks en bekkenbodem

Door Linda Ernste

Goede voornemens voor 2013

Door Linda Ernste

Reageer op dit bericht