Ben je jong en gezond? Dan sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar voor veel jonge kinderen, ouderen boven de 60 en mensen met een chronische aandoening is de Pneumokokkenziekte een realistisch gevaar. We dragen allemaal wel Pneumokokken met ons mee. Het zijn bacteriën die in je neus- keelholte leven. Er zijn wel meer dan 90 varianten van deze bacteriën te onderscheiden. Van de meeste zul je geen last hebben. Deze zijn onschuldig. Maar wat nu als je net de verkeerde bacterie treft? Dan is de kans dat je er ziek van wordt aanwezig.
Wat doet de Pneumokokkenziekte met je?
Zoals gezegd, als je, als volwassene, jonger bent dan 60, goed gezond en fit, dan is de kans op deze ziekte te verwaarlozen. Maar ben je echter niet gezond, bijvoorbeeld door een chronische longaandoening of doordat je een immuunsuppressieve behandeling krijgt, dan is ook voor de mensen onder de 60 deze ziekte een gevaar. De bacteriën die Pneumokokkenziekte veroorzaken kunnen zorgen voor kleine(re) ongemakken als een oorontsteking, wat verhoging of een luchtweginfectie, maar kunnen ook ernstige aandoeningen als zware longontsteking, hersenvliesontsteking en zelfs bloedvergiftiging veroorzaken. Wist je dat er jaarlijks tussen de 2.600 en 5.600 65-plussers in het ziekenhuis terechtkomen door deze ziekte?
Hoe kun je de Pneumokokkenziekte voorkomen?
Je kunt een besmetting met de Pneumokokkenbacterie zoveel mogelijk voorkomen door goede hygiëne en een gezonde levensstijl (gezond eten, beweging, niet roken). Daarnaast is het mogelijk om je middels een vaccinatie grotendeels te beschermen. Deze vaccinatie is gratis wanneer je via de huisarts een brief ontvangt. In het najaar van 2022 ontvangt iedereen die geboren is tussen 1 januari 1953 en 31 december 1956 deze brief. Heb je geen oproep ontvangen, maar val je wel in de risicogroep? Dan kun je twee dingen doen: je behandelend arts vragen om een verwijzing of zelf contact opnemen met je zorgverzekering. Deze vaccinatie beschermt je voor ongeveer 5 jaar.
De vaccinatie is niet verplicht, maar kan wel veel ellende voorkomen!
Waar is meer informatie te vinden?
Wil je meer informatie of checken of jij in een risicogroep valt? Dan kun je het best even kijken op de site van Prikwijzer. Hier staat alle relevante informatie. Je kunt hier, volledig anoniem, controleren of jij tot de risicocategorie behoort. Ook lees je hier over hoe je kunt handelen als je niet in een risicogroep valt, maar wel een vaccinatie wilt.
Op de site van Prikwijzer vind je niet alleen alle informatie over de Pneumokokkenziekte, ook over griep en gordelroos vind je hier veel informatie.
Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland.
NL-NON-01940
Reageer op dit bericht