Bespaar op jouw maandelijkse uitgaven met een goedkope zorgverzekering

post afbeelding

Bijna een kwart van de jongeren had het afgelopen jaar een achterstallige rekening, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ). Betalingsachterstanden op de ziektekostenverzekering (10,5%) en telefoonrekening (7,3%) komen het meest voor. Heb jij ook een betalingsachterstand? Kijk dan eens kritisch naar jouw zorgverzekering. Met een goedkope zorgverzekering bespaar je namelijk op jouw maandelijkse uitgaven.

Hoe vind ik een goedkope zorgverzekering?

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar moet een zorgverzekering afsluiten. Voor zo’n verzekering betaal je maandelijks premie, waardoor je niet ontkomt aan kosten. Om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden, kies je enkel voor de basisverzekering. Verzeker jij je ook aanvullend, bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapeut? Dan stijgt jouw maandelijkse premie. Ondanks dat basisverzekeringen op veel punten overeenkomen, verschillen ze vaak in prijs van elkaar. Denk daarom nooit dat je niet kunt besparen op een zorgverzekering.

Probleem is alleen dat veel Nederlanders niet weten hoe zij een goedkope zorgverzekering vinden. Begin altijd met een vergelijking. Door zorgverzekeringen te vergelijken krijg je inzicht in de premies die de verschillende verzekeraars hanteren. Hierdoor zie je direct wat in jouw geval de goedkoopste zorgverzekering is. Voor zo’n vergelijking hoef je overigens niet meer de websites van verschillende verzekeraars te bezoeken. Vergelijken kan makkelijk en snel met behulp van een vergelijkingssite.

Bespaar op zorgpremie met hoger eigen risico

Eén van de zaken waarmee je te maken krijgt bij een zorgverzekering, is eigen risico. Er geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je zelf voor de eerste 385 euro aan zorgkosten opdraait. Naast het verplichte eigen risico kennen we ook vrijwillig eigen risico. Dit kun je op 0 euro laten staan, maar ook instellen op 100, 200, 300, 400 of zelfs 500 euro. Verhoog je jouw vrijwillig eigen risico? Dan draai je zelf op voor een groter deel van de zorgkosten.

Heb je (vrijwel) nooit zorg nodig? Dan is het financieel interessant om jouw eigen risico te verhogen. Waarom? Omdat de zorgpremie lager uitvalt als je jouw vrijwillig eigen risico verhoogt. Als je kiest voor het maximale eigen risico, levert dit je al snel een flinke besparing op. Jouw maandelijkse lasten dalen, waardoor je meer geld over houdt voor andere zaken. Dit geld kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld een betalingsachterstand weg te werken.

Vraag zorgtoeslag aan

De zorgpremies zijn de afgelopen jaren vrijwel alleen maar gestegen. Dit komt doordat de zorg duurder is geworden. Gevolg hiervan is dat jouw zorgverzekering ook duurder is geworden. Gelukkig voel je dit niet altijd in jouw portemonnee. Waarom niet? Omdat je zorgtoeslag aan kunt vragen. De mensen met een laag inkomen, komen hiervoor in aanmerking. Deze toeslag is namelijk inkomensafhankelijk. In 2021 heb je zonder toeslagenpartner recht op zorgtoeslag bij een jaarinkomen tot 31.000 euro.

De hoogte van de zorgtoeslag is grotendeels afhankelijk van jouw inkomen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de hoogte van de zorgpremie. Als de premies stijgen, stijgt de zorgtoeslag meestal mee. Zo was de maximale toeslag per maand in 2020 zonder toeslagenpartner 104 euro per maand. In 2021 stijgt dit bedrag naar 107 euro per maand. Het is een minimale stijging, maar dit is zeker welkom als jij wilt besparen op een zorgverzekering. Benieuwd hoeveel zorgtoeslag je krijgt? Of wil je zorgtoeslag aanvragen? Richt je dan tot de Belastingdienst.

Dit is een samenwerking met Zilveren Kruis


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Wat zijn injectables eigenlijk?

Door Redactie

5 tips om knuffel van je kind niet kwijt te raken

Door Redactie

Wat is ischias en hoe ontstaan de symptomen nu echt?

Door Redactie

Thuis in shape blijven? Volg deze tips!

Door Redactie

Reageer op dit bericht