Bewegen door interventies

post afbeelding

Houdig- en bewegingsleer

Vanuit mijn beroep als Masseur en Ismakogiedocent weet ik behoorlijk veel over houding en lichamelijke klachten. Ismakogie is namelijk een houding- en bewegingsleer. Wij als docenten kijken voornamelijk naar de lichaamshouding en doen bewegingen, veel rustige en zachte bewegingen. We laten de oefening zien, doen mee en spreken de beweging uit. Jij gaat voelen. Je vraagt jezelf af: ‘wat voel ik waar’ en ‘waar voel ik wat’.

Lichaamstaal en -houding vertelt iets over levenshouding

Uit de Ismakogie wist ik al: onze lichaamstaal en lichaamshouding vertellen iets over onze levenshouding. Ze laten zien hoe je in het leven staat. Psychische weerstand gaat gepaard met fysieke spierspanning. Dit wordt door het lichaam opgeslagen. En lichamelijke klachten kunnen zich openbaren.

Wat ik nog niet wist, is dat je door middel van interventies tot bewegen aangezet kunt worden. Jos Dolstra, danstherapeut, NLP coach en NLP trainer heeft de opleiding ‘Body & Mind Language’ ontwikkeld. Zij schreef er zelfs een boek over, getiteld ‘Body & Mind Language’ (ISBN 978-905599266-9). Een echte aanrader!

Body & mind Language

In onze kinderjaren heb je het ook vast wel eens gehoord: ‘gedraag je’ of ‘stel je niet zo aan’. Hierdoor neemt je levensenergie af. Ook passen je lichaamstaal en houding zich aan. Overtuigingen zetten zich vast in het lichaam. Als we een (lichamelijke) klacht hebben praten we over deze blokkade of stagnatie. Uit de NLP is bekend dat het non verbale aspect in onze communicatie het meest belangrijke is. Het is zelfs minder gevoelig voor misinterpretatie dan het gebruik van woorden. Body & Mind Language brengt met interventies je lichaam in beweging. Er wordt een verschuiving beleefd. De cliënt ervaart dat de stagnatie niet het eindstation betekent. Dit leidt tot een toename van flexibiliteit, creativiteit en levendigheid.

Oefening

Een oefening uit het boek ‘Body & Mind Language’:

In tweetallen

A gaat op de grond liggen, op de rug. B gaat achter het hoofd van A op de grond zitten. A legt het hoofd in de geopende handen van B. Het hoofd van A wordt door B bewogen.

Aan deze oefening zijn vragen gerelateerd, die je voor jezelf kunt beantwoorden, o.a.:

  • Durf je jezelf door het leven te laten meenemen in een stroom van creativiteit en vernieuwing?
  • Welk van je overtuigingen zijn remmend voor je?
  • Geef je een nieuw idee een kans en durf je risico te nemen?

 

Ik vond het een heerlijke middag. Ik werd op meerdere momenten geraakt door bewustwording en reflectie in het lichaam.

Voor meer informatie over Body & Mind Language verwijs ik graag naar: www.bmli.nl. Wil je meer weten over Ismakogie dan kun je terecht op mijn eigen website Move Massages.  


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht