Blue Monday

post afbeelding

Inhoudsopgave

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is de benaming voor de maandag in de laatste volle week van januari. Volgens een wetenschappelijke berekening van de Britse psycholoog Cliff Arnall is dit de meest deprimerende dag van het jaar. Mensen zouden zich juist op deze dag treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Dit heeft te maken met het feit dat de gemaakte voornemens voor het nieuwe jaar alweer mislukt zijn, de dagen nog donker en de vakantie nog ver weg. Daarbij is de maandag voor veel mensen de eerste werkdag van de week en zouden opstartproblemen een rol spelen.

Wat is er waar?

Bovenstaande zaken zullen zeker spelen voor een heleboel mensen, maar dat hoeft niet perse op deze maandag te gelden, het kan ook na de zomervakantie (weer een jaar wachten) of net voor je verjaardag (weer een jaar ouder). Daarbij is de wetenschappelijke bewering onderhevig aan stevige kritiek, het zou bedacht zijn als reclamestunt voor een reisorganisatie.

De invloed van de media

Ook in dit geval lijkt het dus vooral de invloed van de media te zijn die de stemming maakt (en breekt). Het staat in de krant, het zal dus wel zo zijn en dat heeft natuurlijk effect op je stemming. Net zoals het vooruitzicht op storm mensen onrustig maakt.

De werkelijkheid

In de dagelijkse praktijk in de psychiatrie is in grote lijnen niet te voorspellen wanneer mensen toenemend gedeprimeerd zullen zijn. Dit is afhankelijk van zoveel factoren en omstandigheden dat daar geen tijdpad voor vast te stellen is. Op individueel niveau kan dit anders zijn. Je kunt van jezelf weten of je gevoelig bent voor seizoenswisselingen of spanningsvolle momenten en daar kun je rekening mee houden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Ook tegen Blue Monday kunnen we ons wapenen. Wanneer je weet dat je gevoelig bent voor de publieke opinie, kun je actie ondernemen om deze dag fantastisch te laten zijn.

Ga iets leuks doen op die dag; bak een cake voor je collega’s, koop een bos bloemen voor jezelf en je buurvrouw, ga op stap met je vriendinnen.

Maak van Blue Monday een Blije Maandag!

Tip

Laat weten wat je voor leuks gaat doen op www.bluemonday.org , deze website wil graag horen hoe jij van een Blije Maandag hebt genoten.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Hooikoorts: zo herken je deze allergie

Door Redactie GezondTotaal

Zo kom je uit je seksuele winterdip

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Angst voor pijn. Maar wat is pijn eigenlijk?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht