Boekrecensie “Hoezo roze wolk” – Renske Tjoelker

post afbeelding

Hoezo roze wolk? – Herkenning en houvast voor moeders met een grijze wolk

Renske Tjoelker, zelf moeder van twee dochters, zat na haar bevalling allesbehalve op een roze wolk. Toen ze naar hulp zocht, ving ze bot en besloot ze zelf iets op te richten om moeders met een ‘grijze wolk’ te helpen. Nu werkt ze als ‘mamas-coach’ en runt ze een succesvolle praktijk. En nu is er dus ook een boek. Hoezo roze wolk?! – Herkenning & houvast voor moeders met een grijze wolk.

Naast herkenning en houvast biedt het boek vooral ook veel informatie. In 7 overzichtelijke hoofdstukken gaat de schrijfster in op emoties rond zwangerschap en bevalling, het verschil tussen een depressie en een grijze wolk en wat je kunt doen met negatieve gevoelens.

Voor veel moeders zal dit boek een bron van herkenning en ook erkenning zijn. Je bent niet de enige die niet alleen maar dolgelukkig achter de kinderwagen loopt, maar ook baalt om weer te moeten werken terwijl je al in geen maanden een nacht hebt doorgeslapen.

Het mooie is dat Tjoelker nergens belerend, bitter of betuttelend uit de hoek komt. Haar schrijfstijl is helder, nuchter en zonder te oordelen.

Informatie wisselt ervaring af in het boek

De informatieve hoofdstukken worden afgewisseld met ervaringsverhalen van vrouwen die om welke reden dan ook een grijze wolk ervoeren. En dat is dan meteen ook het enige kritiekpunt op dit boek: deze verhalen zijn tamelijk heftig, overal is er wel iets waardoor je je kunt voorstellen dat de desbetreffende moeder somber, oververmoeid of angstig werd. Maar wat dan met de moeders die een redelijk voorspoedige zwangerschap en bevalling hadden, met een makkelijke baby en een steunende partner? Ook zij kunnen te maken krijgen met somberheid, vermoeidheid of simpelweg verdriet om dat nooit meer terugkerende lichaam van voor de zwangerschap.

Schuldgevoel ligt bij ons vrouwen immers altijd op de loer: ‘ik moet toch niet zeuren, ik heb toch een gezond kind’ en ga zo maar door. En die immer aanhoudende wedstrijd die vrouwen onderling met elkaar aangaan: ‘kan de jouwe nog niet lopen/ kleuren/ steppen?!’.

‘Hoezo roze wolk?!’ is een boek dat alle vrouwen die moeder zijn of overwegen dat te worden iets kan bieden. Het een zal je meer aanspreken dan het ander, maar er is voor iedereen wel iets wat aanspreekt of helpend is. En het zet hopelijk aan tot het milder beoordelen en bejegenen van mede-moeders.

“Hoezo roze wolk” niet alleen interessant voor moeders!

Daarnaast hoop ik persoonlijk dat ook werkgevers, (schoon)moeders en artsen het boek in handen krijgen zodat ze snappen dat ze de pas bevallen moeder, of eigenlijk iedere vrouw met kinderen die nog niet doorslapen en of zindelijk zijn, een beetje aardig en rustig behandelen. Het is immers best een hele klus om naast je baan, voor een of meer kinderen te zorgen.

Boekpresentatie en informatie

Voor meer informatie over het boek en de auteur, kun je kijken op: www.hoezorozewolk.nl


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht