Borstkanker: behandelingen en reconstructie

post afbeelding

De periode van het horen van de diagnose tot de uiteindelijke operatie gaat als een wervelwind aan je voorbij. We zien vaak in de plastisch reconstructieve praktijk dat vrouwen pas jaren later als de controles goed blijven, langzaam over opties na gaan denken om iets aan de uiterlijke vormen van de borst te laten verbeteren.

Er doemen vragen op zoals: Wat is er nu allemaal mogelijk? Hoeveel impact hebben deze ingrepen? Welk risico loop ik dan weer? In deze blog een kort overzicht van de meest voorkomende behandelingen en hun bijkomende gevolgen.

Borstsparende procedure

Een deel van uw borst is met het borstkankertumor verwijderd en heeft een zogenaamd defect achtergelaten. Dit kan wisselen van een lokaal ingetrokken huid tot meer dan een cupmaat verschil ten opzichte van de gezonde borst en doorgaans met de nodige vormverandering.

Contourverbeteringen

Lipofilling is een steeds vaker uitgevoerde therapie voor contourverbeteringen van onder andere de borst . Hierbij wordt eigenlichaamsvet van bv de buik-, heup-of knieregio afgenomen, bewerkt en vervolgens ingespoten in de borst. Deze behandeling zal eventueel herhaald worden, aangezien niet 100% van het verplaatste vet zal ingroeien. Dit betreft een kleine ingreep die onder lokale verdoving uitgevoerd kan worden al naar gelang de wens van uzelf en de plastisch chirurg.

Borstverkleining van gezonde borst

Is het verschil met de gezonde borst meer dan een cupmaat? Dan is het goed om na te denken of het volume van uw gezonde borst een borstverkleining toelaat en of u met het volume van de geopereerde borst tevreden bent. Dit wordt een symmetriserende borstverkleining genoemd. Kleine correcties van het litteken, het tepelhof en dergelijke kunnen tegelijkertijd worden verricht. Afhankelijk van de omvang van de borstverkleining zal u na 2 weken al weer veel van uw dagelijkse activiteiten op kunnen pakken. Sporten, zwemmen, zware fysieke inspanning op werk zijn na 6 weken vaak weer goed mogelijk.

Borstvergroting van aangedane borst

Een borstvergroting van de aangedane zijde is vaak niet mogelijk omdat er een tekort aan huid bestaat, de huid onder eventuele bestraling minder van kwaliteit is geworden of dat dit niet de vorm van de borst ten goede komt.

Borstamputatie

Na een periode een prothese in uw BH te hebben gedragen, begint u zich af te vragen wat er als permanente mogelijkheid voor u bestaat. Veel is hierbij afhankelijk van het feit of u wel of niet bestraald bent. Dit heeft namelijk een negatief effect op de huid en vaak is deze huid dan ook strak over uw borstkas gelegen.

Implantaat

Wanneer de huidkwaliteit het toelaat kan er een weefsel-oprekkende ballon worden ingebracht onder uw borstspier die langzaam (wekelijks) wordt bijgevuld. Zo kan de huid worden opgerekt om uiteindelijk als bedekking voor een implantaat te dienen. Voor deze procedure heeft u ten eerste geduld nodig – volledig opvullen duurt gemiddeld 3 maanden – en bereid te zijn om minstens twee operaties te ondergaan: plaatsen ballon en wisselen van ballon, daarna definitieve implantaat. Dit betekent dus meerdere herstelperiodes aanvaarden.

Kans op teleurstelling

Het grootste risico is dat de huid de spanning niet aan kan en de ballon/implantaat bloot komt te liggen en verwijderd moet worden. Dit kan een enorme teleurstelling zijn, zeker omdat u al een zware periode achter de rug heeft gehad.

Nieuwe ‘eigen’ borst

Wanneer de procedure goed verloopt heeft u een lokale oplossing voor uw asymmetrie zonder langdurige en meer gecompliceerde ingrepen. Hierbij doel ik op het vormen van een nieuwe borst met behulp van uw eigen buikvet/huid, oftewel een DIEP-procedure. Bij deze ingreep wordt van (een deel) uw buik een ‘nieuwe’ borst gevormd. Kleine vaten moeten onder de microscoop worden aangesloten. Dit vergt 6 a 8 uur opereren met de bijkomende risico’s.

Hersteltijd

Het geeft een zeer natuurlijke vorm met goede symmetrie. Het herstel is minimaal een week in het ziekenhuis en daarna afhankelijk van uw algehele toestand 6 a 8 weken. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u uiteraard voldoende overschot aan buikhuid-en vet hebben en goede vaten hebben.

Laat u goed informeren

Er is relatief veel mogelijk: van zeer beperkte tot uitgebreide ingrepen. Informeer goed bij een plastisch chirurg die deze type ingrepen frequent uitvoert. Overweeg vooral goed wat er bij u past!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De top 3 trends cosmetische chirurgie

Door Gast Blogger

Borstoperatie: welke beha en prothese

Door Gast Blogger

Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

Door Judith Doodeman

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht