Borstontsteking: wat kan je eraan doen

post afbeelding

Als alles goed gaat met de borstvoeding is er niets makkelijker en fijner om borstvoeding aan je kind te geven. Maar wat wanneer er obstakels te nemen zijn. In deze blog schrijf ik over (dreigende) borstontsteking, ook wel mastitis genoemd.

Wat is borstontsteking

Zoals de naam al min of meer zegt, is borstontsteking een ontsteking in de borst van de melkgangen. Soms is dat in combinatie met een ontsteking van het daartussen gelegen klierweefsel. Ook kun je last hebben van een verstopt melkkanaal. Je hebt dan vaak een gevoelige of pijnlijke harde plek of schijf in de borst. De huid kan rood zijn en warm aanvoelen. Wanneer je echter hierbij ook koorts krijgt en je grieperig gaat voelen zoals lusteloosheid, overal (spier)pijn, soms misselijk, dan is er vrijwel altijd sprake van een borstontsteking.

Bacteriën en kloofjes

Vaak ligt de oorzaak in een verstopt melkanaal maar ook een wondje/kloofje op je tepel kan een oorzaak zijn. Door dit wondje kunnen bacteriën in de borst komen en een infectie veroorzaken. Hier spreek je dan van een bacteriële infectie.
Om kloofjes te voorkomen en dus risico op een ontsteking, moet je er goed op dat je je kindje goed aanlegt. Laat desnoods een lactatiekundige eens meekijken tijdens een voedingsmoment.

Mogelijke oorzaken

Probeer te achterhalen wat de oorzaak is en probeer die oorzaak weg te nemen of beter nog, te voorkomen. Er zijn namelijk veel mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot een borstinfectie. Ik kom in de praktijk van alles tegen. Denk hierbij aan:

  • Niet goed legen van je borst, bijvoorbeeld ten gevolge van gebruik van tepelhoedje, knellende kleding, een verminderde toeschietreflex of zware borsten
  • Overslaan van voedingen of kort voeden
  • Teveel voeding waardoor de baby de borst niet voldoende kan legen
  • Schimmelinfecties, verkoudheid/griep, korte tongriem

Wat te doen bij koorts

Als je koorts hebt en na 24 uur blijft (boven de 38,5 C) of als de verschijnselen verergeren, dan kan er sprake zijn van de bacteriële infectie. Vaak ten gevolge van een stafylokokken- of streptokokken besmetting. Neem in dat geval contact op met je huisarts voor een antibiotica kuur. Je hoeft niet te stoppen met de borstvoeding. Veel antibiotica gaan gewoon samen met het geven van borstvoeding. Na de behandeling kan je borst nog een aantal dagen pijnlijk of gevoelig zijn en iets rood zijn. Ook kan je productie tijdelijk verminderen in de aangedane borst. Dat is normaal.

Beter om niet te stoppen

Je moet eigenlijk nooit stoppen met het geven van borstvoeding tijdens een borstontsteking, ook al kan dit erg pijnlijk zijn. De melk moet namelijk goed doorstromen. De antistoffen in de moedermelk bieden bescherming tegen eventuele bacteriën. Je kan in overleg met je huisarts een ontstekingsremmer of pijnstiller gebruiken.
Het is belangrijk dat de borst goed geleegd wordt door je kindje. Een aantal tips om te helpen om de pijn te verlichten en om de borst beter te legen:

  • Kort je borst warm te maken voorafgaand aan de voeding
  • De pijnlijke plek met een draaiende beweging zachtjes masseren richting de tepel
  • De aangedane borst het eerst aanbieden

Kolven als optie

Lukt het voeden niet of voelt de borst niet goed geleegd, dan (na) kolven met een elektrisch kolfapparaat. Verder zijn bedrust en goed drinken, in verband met koorts belangrijk.

Laat je maar extra verwennen. Je zult merken dat je je met een paar dagen zeker beter gaat voelen. En… voorkomen is altijd beter dan genezen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepelproblemen: voorkomen en oplossen

Door Marianne Vanderveen Kolkena

Kokosvet: het beauty wondermiddel

Door Denise Vischschoonmaker

Pijn bij vrijen: oorzaken en tips

Door Redactie GezondTotaal

Weer aan het werk: borstvoeding of de fles?

Door Alita van Keulen-Roelofs

Reageer op dit bericht