Borstoperatie: welke beha en prothese

post afbeelding

Een amputatie van je borsten of een borstbesparende operatie veroorzaakt een intense en zichtbare verandering aan je uiterlijk. Het is moeilijk om in de fase daarna je zelfvertrouwen, gevoel voor vrouwelijkheid en zelfverzekerdheid weer op te bouwen.

Wanneer de buitenwereld niet ziet dat je geopereerd bent, kun je je toch weer aantrekkelijker gaan voelen. Gelukkig zijn daar tegenwoordig steeds meer specifieke hulpmiddelen voor.

Uitwendige borstprothese

Wat je onder je kleding draagt is dan belangrijk. Besteed daar veel aandacht aan. Ik adviseer je daarvoor naar een gecertificeerde speciaalzaak te gaan. Niet iedereen kan of wil meteen na de verwijdering van het borstweefsel, een reconstructie van de borst. Dan kan een uitwendige borstprothese een prachtige (tijdelijke) oplossing bieden.

Beha bij uitwendige borstprothese

Een goede, stevige passende bh is essentieel voor het draagcomfort en de pasvorm van de borstprothese. Kies voor een goed ondersteunende beha, zodat je je niet voortdurend zorgen hoeft te maken dat je prothese zichtbaar is. Bij een beha die te groot is, kan de prothese heen en weer bewegen. Een te kleine beha zal deze plat drukken en hierdoor boven je beha uitsteken. Bij een gespecialiseerde winkel hebben ze ervaring, kennis en veelal een uitgebreide collecties prothesebh’s. Er zijn ook ervaringsdeskundigen die je kunnen adviseren en bijstaan..

Hulp bij kiezen prothese

Het is belangrijk je goed te laten adviseren en uitgebreid de tijd te nemen om het juiste type borstprothese te kiezen. Er zijn zoveel soorten, maten, vormen en kleuren.. Als je één borst mist, moet je zoeken naar een symmetrische oplossing die het dichtst bij de vorm van de andere komt, maar die ook bij je levensstijl past. Ben je sportief, transpireer je veel, heb je een gevoelige huid, ben je allergisch, zwem je regelmatig, heb je een zware of juist een kleine borst?

Protheses voor je beide borsten

Als je beide borsten mist, is de keuze anders. Dan zoek je naar 2 protheses die bij jou passen, lichtgewicht misschien? En de maat waar jij je prettig bij voelt. Een cup kleiner of juist een beetje groter dan je borsten waren voor de operatie.

Prothese bij borstbesparende operatie

Als je een borstbesprarende operatie hebt ondergaan kan er soms maatverschil ontstaan tussen beide borsten. Ook in die situatie zijn er prachtige deel- en schaalprotheses die het weefseltekort kunnen opvangen zodat je voor de buitenwereld weer 2 gelijke borsten hebt.

Aandacht afleiden

Je hoeft na een borstoperatie je echt niet te verhullen in onopvallende kleding. Alhoewel het zeker in de zomermaanden moeilijk kan zijn een geschikte outfit te vinden. Ga jezelf eens anders bekijken. Probeer je niet te focussen op je probleemzone.

Veel patiënten hebben na de operatie een somber beeld van hun lichaam, ze denken dat iedereen naar hun borsten kijkt en dat dit veel meer opvalt dan soms in werkelijkheid het geval is. Probeer eens een speels kanten randje in je decolleté uit of experimenteer met een grote halsketting of een leuke sjaal die de aandacht trekt. Je kunt een decolleté ook altijd minder diep maken door een topje onder je kleding aan te trekken.

Wist je dat..

Indien gewenst of noodzakelijk er ook tepel protheses te verkrijgen zijn
Voor de uitwendige protheses we twee types onderscheiden: protheses die je in een hoesje in de behacup aanbrengt en een prothese die direct op de huid kleeft.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

Wit is het nieuwe bruin

Door Verena Germeraad

Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

Door Judith Doodeman

Borstoperatie gehad? In alle omstandigheden een fijne bh

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht