In vervolg op mijn eerdere blog over borstreconstructies, nu een artikel over specifiek de tepel. De tepel is namelijk tussen patiënt en arts een toenemend veel besproken deel bij ingrepen aan de borst. In het geval van borstkanker wordt besproken wat de mogelijkheden zijn om je tepel en tepelhof (areola) te behouden.
Waarom is dit een veel besproken onderwerp?
Uit onderzoek is gebleken dat voor zowel de beleving van patiënt zelf als hun omgeving, het hebben van een borst met tepel en tepelhof (na welke operatie dan ook) boven verwachting belangrijk blijkt te zijn. Alleen opvulling van de borstregio middels een prothese of eigen lichaamsvet maakt het nog geen borst!
Tepel behouden of niet
Of een tepel veilig behouden kan worden is eerst een oncologische (afhankelijk van het type en locatie kankercellen) beslissing door de algemeen-/mammachirurg. Daarna is het een vraag voor de plastisch chirurg of dit wel het esthetisch gewenste resultaat zal geven.
Onderzoek weefsel
Bij een huidsparende borstoperatie met behoud van de tepel, ook wel nipple-sparing genoemd, wordt naast al het borstweefsel ook de achterzijde van het tepelhof volledig afgenomen en voor onderzoek opgestuurd. Wanneer dit vrij blijkt te zijn van kankercellen kan er tijdens de operatie besloten worden dit deel van de borst te laten zitten. Er wordt dan een klein littekentje meestal aan de onderzijde van de areola gemaakt met een uitloper richting lateraal (zijkant van het lichaam).
Wanneer is nipple sparing mogelijk
Voor de operatie is er uiteraard volledig beeldvormend onderzoek gedaan. In het algemeen is het zo dat er nipple-sparing wordt voorgesteld wanneer:
- De tumor meer dan 2cm van de tepel verwijderd ligt
- Er geen meerdere kleine tumoren verspreid door de gehele borst voorkomen
- Geen borstvorm met een laagstaande areola
Andere opties
Mocht het zo zijn dat je tepel en tepelhof zich niet lenen voor deze besparende techniek, dan kan er middels een medische tatoeage na ongeveer 3 maanden een tepel en later een tepelhof gevormd worden. Wanneer deze tepel goed qua kleur past bij de andere zijde en ook 3D facetten heeft (door zeer precieze schaduwvorming in het tepelhof) is de patiënttevredenheid hoog. Optisch is het soms nauwelijks te onderscheiden van een echte tepel. Houd er rekening mee dat het gevoel van de tepel en reactie van de tepel op warm-koude helaas niet meer aanwezig is.
Informatie via je chirurg
Uiteraard is de diagnose borstkanker of het dragen van een gen dat het risico sterk verhoogd een dusdanige boodschap dat je vaak met heel veel andere vragen bezig bent dan een tepel. Je eigen chirurg en plastisch chirurg zal je veelal zo uitgebreid mogelijk informeren over de mogelijkheden en risico’s.
Lees hier mijn blog over borstreconstructie.
Reageer op dit bericht