Borstvergroting boven of onder de spier (dual plane)?

post afbeelding

Wat is boven de spier (subglandulair)?

Hiermee bedoelen we dat de prothese onder het borstklierweefsel geplaatst wordt en boven de grote borstspier (pectoralis major). Vroeger, zo’n 10-20 jaar geleden deden we bijna niet anders. Nu doen we dit nog maar bij zo’n 20% van de vrouwen. Wat namelijk belangrijk is, is dat je een goede bedekking (genoeg weefsel dus) van de prothese hebt. We weten nu veel beter dat naarmate je ouder wordt klierweefsel en huiddikte afneemt en zo dus ook je bedekking van de prothese. En aangezien we de protheses in principe niet meer hoeven te vervangen, willen we een bedekking hebben van de prothese die ook na 10-20 jaar nog afdoende is, zodat je geen randen en of plooien van de prothese ziet.

Wanneer boven de spier?

Als je van jezelf genoeg borstklierweefsel hebt om de prothese goed te bedekken (minstens 3 cm dik). Maar zo eenvoudig is het niet altijd. Als je bijvoorbeeld aan topsport doet, of heel erg sterk ontwikkelde borstspieren hebt, dan plaatsen we de prothese ook liever boven de spier, omdat die spier anders veel te overheersend zal zijn. De spier zal in die gevallen de prothese te veel omhoog gaan trekken. Soms is het dus een beetje schipperen tussen een goede bedekking en kracht van de borstspier.

Wat is dual plane?

Met dual plane bedoelen we dat het grootste gedeelte van de prothese onder de borstspier(pectoralis major) ligt en alleen het onderste en buitenste gedeelte van de prothese alleen onder borstklier ligt. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Dual plane wil namelijk zeggen dat de prothese onder de spier ligt. Alleen die grote borstspier is wel groot, maar niet lang genoeg om de hele prothese te bedekken.

Vroeger werd voor dat stukje van de prothese waar de grote borstspier niet verder kwam, een andere spier gebruikt om over de prothese te leggen. Dit doen we al jaren niet meer omdat dit te veel problemen gaf. Vandaar de benaming ‘dual plane’ om aan te geven dat niet de hele prothese onder de spier ligt, maar wel grotendeels.

Wanneer ‘dual plane’?

Voor vrouwen die slank zijn en weinig klierweefsel hebben en voor eigenlijk alle jonge vrouwen (18-25 jaar).

Wat zijn voor mij de verschillen?

Dual plane is de eerste weken na de operatie pijnlijker dan boven de spier. Dit komt omdat die spier helemaal niet gewend is aan dat volume en extreme spierpijn zal gaan geven. Ik heb een speciaal herstelprogramma ontwikkeld om dit herstel minder pijnlijk en sneller te laten verlopen. Ook duurt het bij dual plane langer voor dat de borsten mooi soepel zijn dan boven de spier. Dual plane zal echter een stabieler resultaat op langere termijn geven en geeft beduidend minder kans op kapselvorming. Wat kapselvorming is, zal ik in een andere blog uitleggen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

De top 3 trends cosmetische chirurgie

Door Gast Blogger

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Prothese BH: veel gestelde vragen & tips

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht

  1. Beste Laura, ik ben gisteren geopereerd aan mijn borsten. Een vergroting dmv duo plane. Ik las in jouw artikel dat jij een speciaal progamma had om sneller te herstellen. Daar was ik natuurlijk heel benieuwd naar want ik vond ’t niet 123 terug op de site. Mvg Joyce

    Joyce 09-12-2016 08:34

Reacties zijn gesloten.