Als je een borstvergroting ondergaat met protheses, kun je kiezen uit ronde of anatomisch of te wel druppel gevormde protheses. Wat moet je kiezen? In deze blog licht ik de verschillen toe.
Kwaliteit
Zowel de ronde als de anatomische protheses zijn kwalitatief goede protheses. Hierin zit binnen hetzelfde merk geen verschil. Belangrijk om te weten. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Beide hebben voordelen maar ook nadelen. Het is een afweging welke je samen met je plastisch chirurg maakt. Hierin spelen factoren als jouw cosmetische wensen, je lichaamsbouw een rol, maar ook ervaring van je plastisch chirurg.
Anatomische protheses
Anatomisch gevormde protheses hebben meer vormen en maten dan ronde protheses. Dit komt omdat je bij anatomische protheses zowel de breedte van de prothese kan kiezen, maar ook afzonderlijk hiervan de lengte. Daarnaast kan je ook nog de projectie, dit is de hoogte die de mate van je decolleté bepaalt, kiezen. Met andere woorden, je kan een ‘perfect fit’ zoeken voor jouw borsten en meer op maat opereren.
Minder plooien
Deze protheses plooien ook minder dan ronde protheses omdat de gel luxer is. Anatomische protheses zijn meer vorm – stabiel en kun je helpen je borsten meer te vormen en te re – shapen zoals wij dat noemen.
Kans op draaien
Er is echter ook een nadeel; als de prothese draait dan kan je dit zien. De prothese is immers niet rond. Dit kan door meerdere oorzaken komen. Je kan te veel vocht ontwikkelen na de ingreep, waardoor de prothese speling krijgt. Je kan ook na veel langere periode vocht ontwikkelen, dit noemen we een laat seroom. Het kan ook zijn dat de prothese meer speling krijgt door veel afvallen bijvoorbeeld na een zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat je prothese niet ingroeit of dat de ruimte van de prothese tijdens de operatie net iets te groot is gemaakt. In mijn handen is de kans op draaiing 1 op de 150 borsten.
Ronde protheses
De naam zegt het al, de protheses zijn rond. Breedte en lengte zijn het zelfde, je kan wel nog variëren in projectie. Deze protheses plooien per definitie meer dan de anatomische. Dit kan zeker als je slank bent een probleem zijn. Je kan dan de plooien van de prothese zien en voelen. Vooral aan zijkant van je borsten. Kan je je ribben zien? Dan is de kans heel groot dat je dan last kan hebben van plooivorming bij ronde protheses.
De prothese zakt door de plooivorming ook veel meer in als je hem recht op houdt; je verliest volume bij dragen aan de bovenkant.
Slijtage
Doordat de protheses meer plooien, heb je meer kans op slijtage omdat de buitenkant steeds langs elkaar kan scheuren. We zien ook meer kans op kapselvorming. Je kan bij ronde protheses vaak wel meer volume geven bij een bepaalde breedte. Dus vrouwen die erg groot willen gaan, kiezen vaker voor rond.
Afweging maken
Op elk congres is er altijd discussie over welk type nu het beste is. De trend van de laatste 15 jaar is echter steeds meer en meer anatomisch. Of je kiest tussen rond of anatomisch is dus een persoonlijke afweging in combinatie met een goed advies van je behandelend arts.
Reageer op dit bericht