Borstvoeding: droom of daad?

post afbeelding

De afgelopen jaren heb ik als lactatiekundige IBCLC hard gewerkt aan de opbouw van mijn praktijk. Samen met zo’n 25.000 collega’s over de hele wereld probeer ik er als specialist op het gebied van humane lactatie (ook wel ‘borstvoeding’) voor te zorgen dat baby’s en hun moeders langer van een probleemloze borstvoedingsrelatie kunnen genieten.

Het kan bijna altijd, maar lukt het ook?

Bij een fijne borstvoedingsperiode spelen veel factoren een rol. Het ‘geen borstvoeding kunnen geven’ is daarvan een heel kleine. Ik legde dat onlangs nog uit aan iemand die zei: “Het is prachtig, maar ja… sommige vrouwen kúnnen nu eenmaal geen borstvoeding geven”. Dat is waar, maar denk dan eens hieraan: ongeveer 2% van de vrouwen kan echt niet voeden, maar zo’n 50% denkt dat ze bij die 2% hoort.

De baby wil graag… en de moeder?

Met de vele borstoperaties van de afgelopen decennia zitten we nu misschien iets hoger dan 2%; dat is goed mogelijk. Toch ben ik ervan overtuigd dat de situaties waarin de wens van moeders om te voeden geen werkelijkheid wordt, vaker te maken heeft met sociale en psychologische omstandigheden -daar schaar ik ook onvoldoende kennis en begeleiding onder- dan met de lichamelijke onmogelijkheid om borstvoeding te geven. Aan de meeste baby’s ligt het niet: zij willen graag! En geef ze eens ongelijk… als je mag kiezen tussen kunstmelk uit een siliconen speen en echte mensenmelk uit de zachte, warme borst van je moeder… dan ga je toch voor de ‘real stuff’?

Bekijk het vanuit je baby’s perspectief!

Veel lifestyle magazines en websites gaan over wat vrouwen graag willen, hoe ze hun leven inrichten en hoe kinderen daar in passen. Dat is niet mijn invalshoek. Ik kijk altijd naar het belang van de baby: als de baby mocht kiezen, wat zou ze dan willen? Wat verwacht ze van jou als moeder en van jullie als ouders? Waar doe je haar een plezier mee? En… hoe weten we dat? Wat zegt de menselijke geschiedenis erover? Om daar nog dieper in te duiken, ga ik antropologie studeren. Ik zal mijn best doen jullie bijgepraat te houden over wat ik weet en wat ik aan boeiends bijleer!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht